Дорина Василева: "Орфей и неговата мисия за развититето на човечеството"

Submitted by admin 2 on Нед., 07/10/2018 - 07:00
Орфей

„В шестата епоха песента на Аполон ще стигне до своята цел. [...] Повторението на втората епоха на земното развитие в шестата епоха ще бъде на една по-висока степен.“ — Рудолф Щайнер, GA-113, осма лекция.

Рудолф Щайнер в редица свои цикли описва древните мистерийни центрове, изживяванията на посвещаваните в тях, особеностите на човешката конституция и задачите през различните епохи, промените на връзката с духовните светове, която хората в далечните времена са осъществявали… до промените в наши дни. Стъпвайки на всичко това, и вече познавайки гледната точка на Духовната наука към Орфей като човек и в същия момент като Миров Учител с висок духовен ранг, можем да се запитаме — под каква форма той е оставил мъдростта и знанията, които е носел в себе? Как те са достигнали до нас, можем ли да ги разпознаем и да работим съзнателно с тях?

Защото носеният от него импулс, той, бодхисатвата, влага не само в хората от следващата епоха, на която е предвестник — чрез облагородяване и овладяване на сетивно-чувствената душа и развитието ѝ в разсъдъчна душа, но и индиректно посява семената на следващите следатлантнски културни епохи — развитието на съзнателната душа и т.н. Знаем, че в древните мистерийни центрове тези знания и посвещения са се добивали по таен начин. Това е било тайно познание.

Д-р Щайнер по един забележителен и всеотдаен начин, в своя съзнателно посветен на Антропософската духовна наука живот, в своите всекидневни лекции и срещи из цяла Европа, разкрива пред човешките души възможността да се докоснат до това знание, подобно на един съвременен бард на Духа! Човечеството вече е готово, узряло за него — благодарение на свободния избор, който всеки от нас има. От тази свобода зависи, дали да предприеме крачки към съзнателна работа със и за Духовния свят, или напълно да потъне в тъмния свят на материята.

 

Орфей

 

Човечеството вече е достигнало това ниво на развитие на собственото си същество, на собствената си физическо-земна конституция, и оттук-нататък, ако това пълно втвърдяване не бъде преодолявано по съзнателен начин, то еволюцията би тръгнала в грешната посока.

„Нищо чудно, че в най-стари времена, когато човек все още е усещал тези неща, за най-голям човек на изкуството са смятали Орфей, който наистина е бил с такава душевна мощ, че е могъл не само да използва вече формираното човешко тяло като инструмент, а дори да излива неоформената материя във форми, съответстващи на тоновете.“ (Събр. съч. 283)

 Оттук може да се изтегли целият файл с изследването: 

http://www.otizvora.com/files2018/dorinav-misiata-na-orfey.pdf

Изказвам благодарността си към Иван Стаменов за проявения интерес и публикуването на изследването ми за Орфей в блога му "От Извора"!

Тук давам директна връзка към неговата публикация, с коментарите под нея, както и към pdf файла на самото изследване:

https://www.otizvora.com/2018/09/10154/comment-page-1

 

Дорина Василева