Д-р Олаф Кооб: Бъбреците и нашата грижа за тях (шеста лекция, 2015 год.)

Submitted by admin 2 on Нед., 11/03/2018 - 12:59
Д-р Олаф Кооб

Да довършим предишната лекция за черния дроб - има нещо много интересно! В миналото овчарите прилагаха една особена терапия на черния дроб - те събираха живи овчи бълхи или въшки, слагаха ги в нафората и така ги гълтаха. Стомашният сок убива тези гадинки, като се образува субстанция, действаща оздравително на черния дроб. Това нещо се прави 2-3 пъти. И аз намирам това за изключително интересно.

Когато съм бил на различни места в Германия, винаги съм питал за това. Запознах се с една дама, която помага в антропософската работа във Ваймар, където са живели Гьоте и Шилер. Тя ми разказа, че нейната майка по време на войната е имала много тежка жълтеница, не са можели по друг начин да й помогнат, и са попитали един стар овчар. Той препоръчал да съберат овчи бълхи, да ги сложи в една капсулка, болната жена да я изпие. Това го е направила три пъти. Жълтеницата изчезнала след това, а жената живяла до 86-годишна възраст.

Потърсих информация за това в интернет. И действително има много истории на хора, които разказват за това как с помощта на тези овчи въшки са се излекували от различни чернодробни заболявания. Вече ви казах, че в немския език имаме един израз за някой, който като се ядоса се казва, че сякаш бълха минава през черния му дроб. Споменавам ви това, защото е наистина много интересно и загадъчно.

Коментар от публиката: Става въпрос за насекоми, които имат хитинови покривки. В света има доста регистрирани продукти, които са на основата на хитозан-прекурсор на хитина. Възможно ли е това да е субстанцията, която предизвиква лечебния ефект. Продуктът е разработен за извличането на мазнини. Дали да използваме това средство, тъй като това с овчарите няма как да стане ?

Намирам го за много интересно. Те няма да ви щъкат и да пълят из корема ви, не си го представяйте по този начин. Тези гадинки, умирайки, трябва в смъртта си да произвеждат този лечебен ефект, за който се говори.

 

Бъбреци

 

Сега искам да ви говоря за нашия душевен орган - бъбрека и пикочния мехур.

Една китайска лекарка ми бе казала, че в днешната цивилизация това е най-важният орган, защото много от психичните проблеми днес отиват и се отразяват на бъбреците. Всъщност бъбреците са нашият душевен орган. Като казваме бъбреците си представяме и надбъбречните жлези.

Знаете как изглеждат бъбреците, нали? Като бял боб, като бели бобчета. Също така и с ембриона имат сходство. Интересно е, че имат сходство също и с ухото. Има и още една интересна особеност: ако погледнете надбъбречните жлези, където е дясната надбъбречна жлеза, където са повечето земни сили, там има пирамида с форма на кристал. А лявата набъбречна жлеза има закръглена форма. Това е една много важна разлика. Може да го разберем, ако разбираме нашата дясна, част на тялото ни като по-земна, а лявата ни част като по-духовна.

При образуването на бъбрека има много интересен феномен, ще видите колко сложно е изграден. Нека да си представим човека в ембрионалното му състояние, в първата фаза се образува така да се каже този пред-бъбрек. Той се образува в шийната област, т.е. там, където имаме най-голямата симетрия. След което бъбрекът минава много ниско долу. И този бъбрек се нарича пра-бъбрек. След което се връща малко по-нагоре (след-бъбрек). След което бъбрекът не принадлежи на веществообменната система, а отива отзад , извън диафрагмата и перитонеума.

Бъбреците са изключително чувствителни. Някой от вас имал ли е колики на бъбреците? Знаете какво е. Ужасни болки, така е. Имахме пациент в клиниката, който беше с толкова силни колики в бъбреците, че му идваше да скочи от прозореца на стаята.

Бъбреците са изключително чувствителни на студ, и имат една мазна „тапицерия” около себе си, ако може изобщо така да се изразим. Бъбреците имат нещо общо сci съзнателната част на тялото, след което слизат долу и пак се качват леко нагоре. Може би сте чували понятието „плаващи” бъбреци. Това е единственият орган, който може така да се каже „да скита”.

Казваме също, че бъбреците имат нещо общо със сангвиничния тип нагоре-надолу, а черният дроб има нещо флегматично в себе си.

Бъбреците образуват сок, който наричаме урина. Тя е много зависима от различни емоционални състояния - когато човек е нервен, непрекъснато му трябва тоалетна. Психосоматичната медицина познава това при деца, които се напишкват в леглата си. Когато децата през деня са тъжни и имат проблеми, и то нерешени проблеми, то може да се случи да се напишкат в леглото. Психосоматиката нарича това нощно подмокряне – това са неизплаканите сълзи от деня, т.е. има връзка между плача и уринирането. Това можете да го изследвате и в ежедневието при възрастни хора, когато са нервни, напрегнати, често им се налага да ползват тоалетната. Когато обаче моментът премине, вече не им е необходима тоалетната. Т.е. това е орган за емоционалното, особено за нас, лекарите, които трябва да мислим и за надбъбречните жлези, свързани със стреса и високото кръвно налягане. Това, което произвеждат набъбречните жлези – адреналин и кортизол, имат много силно влияние върху нашия емоционален живот.

Хипертоничните заболявания са проблем за бъбреците, а не за сърцето. Модерните медикаменти са сваляне на кръвното налягане, наричаме ги АСЕ - инхибитори, те стигат до бъбречната област, там се отлагат и действат.

Бъбреците определят дишането, кислорода. Нека да сравним черният дроб, който е свързан с водата и образува албумин, за да може да задържи, да свърже водата. А бъбрекът развива субстанцията - еритропоетин, която стимулира червените кръвни телца, за да може да се обвърже и приеме повече кислород. И затова при някои субстанции се вижда, че черният дроб има общо с водата, а бъбрекът има една и съща „тема” с кислорода. Противно на черния дроб, който има чудотворна венозна мрежа, то бъбрекът има артериална мрежа. Можем да кажем, че черният дроб е венозен орган, а бъбрекът - артериален, т.е. кислороден орган, един орган на съзнанието.

Сега идва още нещо много интересно. Китайската медицина ни казва: черният дроб се отваря чрез очите към водата, към живата вода, а пък бъбрекът е свързан с въздуха, и се отваря през ушите. Ухото е представителят на въздуха, на дишането и на кислорода, а бъбрекът има връзка с ухото!

 

Ухо

 

Ако погледнем анатомията на ухото, можем да кажем, че има сходна анатомия с тази на бъбрека и с тази на пикочния мехур (уретра), т.е. имаме огледален образ горе и долу!

Вижда се, че много от заболяванията на ухото са свързани със стреса, в тази категория спада и тинитуса (шум в ушите), и Gehörstummnis (рязкото падане на слуха),

Т.е. цялата тази област на въздух горе (синусите, ушите) са подчинени на дейността на бъбреците и на пикочния мехур.

В антропософската медицина, когато хората имат синузит или проблеми с ушите, може в областта на пикочния мехур да се правят инжекции, терапии, т.е. пикочният мехур е въздушен орган, който изсмуква урината от бъбрека. Това съм го научил също от китайците, че пикочният мехур не е пасивен орган. Не е един съд, в който урината просто се стича, а е всмукващ, активен орган, който е много свързан със стреса. Всички хора, които идват при нас с проблеми в пикочния мехур (горене, парене и др.) са свързани със стреса.

И за онези, които познават китайската медицина знаят, че бъбрекът е женският (Ин) орган, а пикочният мехур е мъжкият (Ян), активният орган. Рудолф Щайнер казва, че бъбрекът и пикочният мехур зависят от външни влияния – от въздуха, от атмосферата.

И сега ще ви разкажа за едно наблюдение. Има пациенти, които получават главоболие, когато се променя времето, т.е. когато въздушното налягане се променя. И в кабинета обясняват как имат болки в очите, които отиват назад към слепоочията, стигат чак до задната част на главата, до тила, като се включва и темето. Това е точно там, където минава меридианът на пикочния мехур.

Искам още веднъж да наблегна на това, което ви описах като път на създаване на бъбреците - пред-бъбрек, пра-бъбрек и след-бъбрек, във функционирането точно това се наблюдава. Първо горе, после долу, после пак леко нагоре. Има малки капсулки, вътре влиза една артерия, и на ден стотици литри кръв биват притегляни навътре, после абсорбирани, докато стане екстрактът, който се нарича урина. Представете си това каква дейност е! Изключителна активност, концентрация и разреждане, докато се извади урината! И когато концентрацията стане много силна, се получават камъни в бъбреците.

Виждате, че функцията на бъбрека не е само да изведе водата, той има и функция, свързана с въздуха.

 

Венера

 

Има интересна митология. Бъбрекът в антропософската медицина, а също и в митологията, има общо с Венера. Тя е богинята на любовта, на усещането и на чувстването. Къде е родена Венера? В морето. Да, тя идва от една мида, в Кипър. А в Кипър древните гърци са добивали много метала мед (Cuprum). И името на о.Кипър идва от това, че са добивали много от метала мед.

И така, Венера се изправя и идва от една мида, кръвта на мидообразните съдържа метала мед, а не желязо. Митологията казва, че Венера е родена от морската пяна. Виждали ли сте морска пяна? Тя е смес от въздух и вода. И точно това е в бъбрека - въздух и вода! И ако погледнете урината, тя прави понякога много пяна, т.е. има много въздух, т.е. урината също е смес от въздух и вода.

Старите лекари, когато диагностицират урината, когато се образува много пяна, знаят, че в тялото има много стрес, т.е. прекалено много въздух. Освен това урината не трябва да бъде много бистра, тъй като това е знак, че много минерали се задържат вътре в тялото. Уриновата диагностика е много важна!

Навремето Рудолф Щайнер казва за урината, че е наричана „мумията на астралното тяло”. Знаело се е, че в урината се съдържа всичко, и особено една субстанция, която е много тясно свързана с астралното тяло. Това е азотът. Азотът е много важна субстанция. С азотната киселина се произвеждат взривни вещества, динамит. Всичките азотни съединения могат да взривят въздуха. Уреята е и лечебна субстанция, имаме такива мехлеми при кожни заболявания, които съдържат урея.

Въпросът, който си задаваме е как да подържаме бъбреците си здрави? Те се нуждаят от много грижи, обгръщане и топлина. Освен това те реагират много добре на метала мед (Cuprum). В психосоматиката се казва, че бъбреците са партньорските органи, те имат нещо много общо с душевната комуникация.

Кои са металите, които използваме в комуникационната техника? Да, сребро и мед.

Медта е много красив метал. С него можете да получите абсолютно всички цветове – зелено, жълто, синьо... Той е Венерин метал. Освен това провежда топлината. В нашата кръв имаме както процеси на желязото, така и на медта, т.е. Марс и Венера. И тъй като на латински Марс е Ариес, т.е. имаме артерии, това е точно тази страна на Марс. А пък вените са на страната на Венера, т.е. имаме Марс и Венера.

Медта е този метал, който прави красиви косите. При децата имаме нужда от мехлемчета на основата на мед. В антропософската медицина, когато някои има анемия, не му даваме веднага желязо, а мед, защото Венера трябва да приеме Марс. Венера отваря тялото, за да може след това да дойде Марс. Защото повечето лекари при анемия веднага бързат да предпишат желязо. А по този начин желязото не може да бъде правилно прието, резорбирано. И затова ние използваме мед, за да има резорбция.

Въпрос: В каква потенция трябва да бъде Cuprum, защото най-високата потенция, която Рудолф Щайнер е давал е D 10?

Най-високата потенция е D 30. При проблеми във веществообмена се дава D 6, а когато се минава към проблеми наа психичното ниво се дава по-висока потенция. Имайте предвид, че при антропософската медицина нямаме догма, а основно правило. При остри заболявания - по-ниска потенция, често на ден. При хронични заболявания - по-висока потенция. При психичните заболявания - също високи потенции. Високата потенция носи със себе си повече духовен потенциал, свързан с космичните сили, можете да действате върху психичното с тях.

 

Растение-човек

 

В растенията също наблюдаваме троичност. Няма да гледаме анатомията, ще гледаме динамиката. Това, което имаме в нервно-сетивната система има съответствие в корените, в ритмичната система (средна област) има съответствие в листата, а при веществообмена съответствието е в цветовете. Ако аз дам корени, подсилвам този структурен импулс /т.е. нервно-сетивната система/. Знаете, децата ядат моркови, имат нужда от тях. Когато децата в Германия страдат от рахит, им правят вани с различни корени, защото коренът е този, който дава структурата, това са минералните сили. В момента, в които аз им дам цветове, аз вече се обръщам към веществообмена (липа, лайка и пр.) И това е тайната на есенциите от цветовете на д-р Бах. Цветовете - те трябва да действат през веществообмена. Много от психичните заболявания нямат причина горе /в нервно-сетивната система/, а причината е във веществообмена. Необходими са най-финните и силни сили. На лекарите Рудолф Щайнер казва: когато предписваме растителни цветове, те привеждат всички етерни сили в космически трептения.

Въпрос: Как стои въпросът с плодовете и семената?

Плодовете можем да ги разглеждаме като продължен цвят Те също много силно са свързани с веществообмена. А когато плодът е сварен, тялото по-лесно го възприема, по-бързо го усвоява. Топлинната обработка е необходима част в процеса на приготвяне.

Ядките са най-силната енергия на плода. Напр. семената действат много силно върху сърцето.

Има една препоръка от Рудолф Щайнер, която е сходна и с китайската медицина, че няма по-добра терапия за бъбреците от редовното и дълбоко дишане.

Имах пациент с много лабилно, високо кръвно налягане и когато уринираше му пареше. Не можахме да открием някакви бактерии, които да причиняват тази инфекция, след което той замина в отпуск - с подводно гмуркане. Налагало му се много често и редовно да диша дълбоко, и цялата му симптоматика много се подобри. Т.е. бъбреците се нуждаят от добро дишане. Щайнер препоръчва, когато възникне проблем с бъбреците да се ходи в планините, където има много гори и много кислород, защото, знаете, че дишането е душевна дейност. Китайците го потвърждават: „Грижата за бъбреците е грижа за дишането, а грижата за дишането е грижа за бъбреците!”.

И има едно хубаво лечебно средство, когато има възпаление на пикочния мехур и на бъбреците – това е полският хвощ (Equisetum), който съдържа изключително много кремъчна (силициева) киселина. В биодинамичното земеделие, когато гъбични заболявания поразят растенията, се прави извлек от полски хвощ. Силициевата киселина, това е светлина, а гъбичките се боят от светлината (те обичат тъмното). Тя се разпръсква върху растенията и гъбичките изчезват. Това, което помага на растенията, помага и на хората. Ако имате гъбички на краката, или гъбички в червата, би трябвало непременно да мислите за полския хвощ.

Въпрос: Как да лекуваме хората, които имат камъни в бъбреците и са в депресия?

От една страна, това е втвърдяване в емоционалната част, дори много добре си пасват двете - камъни в бъбреците и депресия. Има различни възможности за терапия при депресията, както и камъните да могат да бъдат разбити, но това не означава, че депресията ще изчезне. Едното дава сигнали, че има много тежки емоционални проблеми за решаване. Трябва да се опитаме да ги разпознаем психотерапевтично. Вероятно ще се работи с метали, като се започне в началото с Cuprum .

Ако погледнем към евритмията, която Рудолф Щайнер дава във връзка със силите на планетите, има седим планетни жеста.

Нека да обобщим връзката на планетите с отделните органи и планетните жестове /показва ги поотделно/:

  1. Сатурн – далак

Помислете си, че когато отиваме на рентген, ни дават предпазва жилетка от олово. При алергиите трябва да подсилим Сатурн.

  1. Юпитер - черен дроб
  2. Марс – жлъчка
  3. Слънце - сърце
  4. Венера - бъбреци

Тя подарява (дарява), а също и движи. Тук има дейност, а човек с депресия това не го може.

6. Меркурий – бели дробове

Горе е покой, а долу се движи.

  1. Луна – полова система/ мозък

Имаме втвърдяване. Това е шлаката, която се изхвърля.

Тук можете да видите евритмичните жестове на всяка планета, както и гласният звук, свързан с нея:

https://www.youtube.com/watch?v=OglbsxLPN5w

 

Консекутивен превод: Катя Белопитова

Дешифровка: Светлана Желева

Редакция: Дорина Василева

 

Линк към първа лекция, 2015 год.: http://med.anthrobg.net/bg/node/195

Линк към втора лекция, 2015 год.: http://med.anthrobg.net/bg/node/275

Линк към трета лекция, 2015 год.: http://med.anthrobg.net/bg/node/284

Линк към четвърта лекция, 2015 год.: http://med.anthrobg.net/bg/node/289

Линк към пета лекция, 2015 год.: http://med.anthrobg.net/bg/node/293