Джонатан Хилтън: Какво е значението на Меркурий за нас?

Submitted by admin 2 on Пон., 17/04/2023 - 09:47
Джонатан Хилтън

Меркурий се вижда най-добре през цялата 2023г. в северното полукълбо.

Какво е значението на Меркурий за нас?

Меркурий достига най голямата си елонгация днес, на 11-ти април. Това е най-голямото му видимо разстояние от залеза на Слънцето. Така че, тази седмица е страхотно време да видите тази най-близка до Слънцето планета. Всъщност, за Северното полукълбо, това е най-добрата вечерна елонгация на Меркурий от 2023г. Като най-вътрешна планета, на нашето небе Меркурий е свързан със Слънцето. Той никога не се издига много над хоризонта след залез слънце. Така че, веднага щом слънцето изчезне под хоризонта ви, времето започва да тече. (EarthSky)

 

Хилтън
Април 2023г. вечерно време, гледайки на запад

 

Събития, свързани с Меркурий през 2023г.

7 януари, 2023г.: Вътрешен съвпад (между Земята и Слънцето) в звездите на Стрелец.

30 януари 2023г.: Най-голямата елонгация (сутрин)

17 март 2023: Външен съвпад (минава зад Слънцето, погледнато откъм Земята) едва навлязъл в звездите на Риби, в съвпад с Нептун

11 април 2023г.: Най-голяма елонгация (вечер)

1 май 2023г.: Вътрешен съвпад (между Земята и Слънцето) в звездите на Овен

29 май 2023г.: Най-голяма елонгация (сутрин)

1 юли 2023г.: Вътрешен съвпад (между Земята и Слънцето) в Близнаци

10 август 2023г.: Най-голяма елонгация (вечер)

6 септември 2023г.: Вътрешен съвпад (между Земята и Слънцето) в Лъв

22 септември 2023г.: Най-голяма елонгация (сутрин)

20 октомври 2023г.: Външен съвпад (минава зад Слънцето, погледнато откъм Земята) в Дева

4 декември 2023г.: Най-голяма елонгация (вечер)

22 декември 2023г.: Вътрешен съвпад (между Земята и Слънцето) в Стрелец

Движението от външен към вътрешен съвпад се счита за един "жест" на Меркурий, пратеника на боговете. Той взима космическа субстанция от съзвездията, когато се движи зад Слънцето при външен съвпад, и предава тези сили на човечеството при вътрешния съвпад, за да бъдат възприети активно. Меркурий иска човечеството да вземе космическата интелигентност, да я внесе в земната интелигентност – практически да я реализира чрез земната дейност, чрез волята. Меркурий, вестителят на боговете, със своите крилати сандали, се стреми да помага и да ни предложи съдържание за тази дейност, ако успеем да се издигнем до него. Той е Михаилово същество в служба на възстановяването на човешкото сътрудничество с божественото начало.

Жестът, който разглеждаме, е от външния към вътрешния съвпад. След това в изображението по-долу, Меркурий продължава към следващия външен съвпад и това представлява една пълна обиколка на Меркурий около Слънцето и после пак догонване на  Слънцето.

 

Космос

 

Както е описано в моя видеокурс и в книгата ми в раздела "Христос и звездите", тези цикли на Меркурий могат, макар и не винаги, да бъдат свързани със седемте знака на Христос, описани в Евангелията. Вили Зухер провежда многогодишни изследвания, за да съпостави делата на Христос с движенията на звездите. Тъй като Меркурий има толкова много цикли във времето в много зодиакални области, те не винаги си съвпадат с жестовете по време на Трите години. През 2023 г. обаче примките (примкообразното движение на Меркурий около слънцето – бел.пр.) съответстват на примките по време на Трите години. По този начин те носят много практично вдъхновение от тези Христови събития и могат да се превърнат в инструменти за нас в стремежа ни да посрещнем тези жестове в наше време, като използваме архетипите, заложени от Христос по време на Трите години.

Примката, започнала на 17 март с външния съвпад в първите звезди на Риби и току-що излязъл от Водолей, в съвпад с Нептун, кулминира с предаването на новите послания на Земята по време на вътрешния съвпад на 1 май в звездите на Овен. Първоначалният жест по време на Трите години започва във Водолей точно в точката на преминаване в Риби и завършва в Овен. Той е свързан със Сватбата в Кана. Тази примка през 2023 г. може да бъде отнесена до този знак. Макар че външният съвпад всъщност току-що е преминал в Риби в астрономически план, той все още се намира в пиктограмата на застъпването на водата на Водолей, която се излива върху южната Риба на Риби. В това имаме  предложението на Меркурий да поеме водата на Водолей, живата храна, и да я донесе в принос към обновяването на мисленето ни, основано на силата на новия АЗ СЪМ в нас. То сочи към изграждането на нов вид човешки взаимоотношения, както е посочено в Сватбата в Кана, не чрез силите на миналото - на племето, расата, религията, нацията, -  а чрез новите Азови сили на Овен. Фактът, че външният съвпад е в съвпад с Нептун, е от значение, тъй като Нептун действа по два начина в наше време. Той може да се превърне в умъртвяваща дейност на Ариман в нашите жизнени сили и в нашето мислене (помислете за изкуствения интелект и механизирането на интелигентността) или, ако сега се заемем с развитието си, той може да се превърне в истински източник на Вдъхновение от Водолей и Риби за внасяне на истинско живо мислене в нашите земни действия и решения. Той може да ни насочи към изпълнението на задачите на Риби и към целите на Шестата епоха на универсалното братство/сестринство.

Примката, която започва на 1 юли във външния съвпад в Близнаци, достига своята кулминация във вътрешния съвпад в Лъв. Този жест носи спомена и потенциала на втория знак на Христос, изцелението на сина на благородника (или сина на стотника в друго евангелие). Тук имаме потенциала да трансформираме старите форми на йерархия, на власт, основана на външния статут и създадените от него поляризации, чрез новите азови сили на сърцето (Лъв). Тези нови азови сили на сърцето се основават на взаимовръзките в общността, на обмена между по-широкия кръг от други хора, общността на хората и боговете с Аз-а чрез новите сили на сърцето. В Лъв можем да осъществим имагинацията за човека, който се развива не на базата на центричното егоистично Аз, а чрез реализацията на своя Аз благодарение на всичко, което струи към него от периферията. На това се основават истинските човешки общности. По този начин статичните вертикални йерархични форми от миналото, които дефинират Аз-а на базата на външния авторитет и постижения, могат да бъдат трансформирани. В първоначалното изцеление това се проявява в това, че "по-великият" човек по отношение на външния ранг и статут признава истинския АЗ СЪМ в Христос, който няма външна власт. Както се казва в Евангелието, благородникът "слезе" при Христос, което означава, че той се сниши, за да признае Този, Който имаше истински духовен ранг. Това обръщане на старите форми на духовен и земен статут, признати от благородника, е довело до "изцелението на сина му".

Примката, която започва на 20 октомври с външен съвпад в Дева, завършва с вътрешен съвпад на върха на стрелата на Стрелец, на 22 декември точно преди Коледа. Тази примка ни напомня за изцелението на човека, който бил болен и парализиран в продължение на 38 години и чакал край езерото Витезда да дойде ангелът и да раздвижи водата. Това изцеление е доста сложно по своя смисъл, но има връзка с това, че той вижда, но не разбира великата вест на Влъхвите за раждането на Исус. После това се превръща в отслабващо състояние на волята му, което го осакатява. Срещайки Христос при езерото, голямата мистерия, която го е поразявала в продължение на 38 години, е разрешена, след като разпознава Съществото, и осъзнава събитието, посочено 38 години по-рано. Вътрешният съвпад на върха на стрелата на съзвездие Стрелец също може да ни насочи по време на Коледа към духовните цели и задачи на човечеството, които бяха изпълнени чрез инкарнацията на Христос. Всяка година на Коледа Слънцето застава в стрелата на Стрелец.

И така, въпросът на Меркурий към нас е: как може човек да положи истинската мистерийна мъдрост (Дева) в служба за осъществяването на Христовото действие в човешката воля? Как да донесем изцеление, така че мъдростта да е в служба на любовта и на реализацията, във волята ни, на истинската ни и най-висша човешка природа?

Джонатан Хилтън
11 април 2023 г.
Astrosophy.com

 

Превод: Ати Петрова

Редакция: Дорина Василева