Защо броят на болните от диабет расте драматично? (първа част)

Submitted by admin 2 on Пон., 16/10/2017 - 19:46
д-р Кристоф Шултес

...По брой на хората с наднормено тегло в Европа на първо място е Гърция, като във възрастта между 6-9 год. 65 на сто от тях са момчета и 35 на сто – момичета, като 40 на сто от всички деца имат затлъстяване в тази възраст. Сама по себе си темата е интересна, но какво се случва, каква е причината? Интересна тенденция е, че в Гърция по-големият брой са момчетата, докато в останалата част на Европа е обратното. Това е много актуална тема на Стария континент. В цяла Европа броят на болните с диабет е 35 млн. души. Ако тенденцията се запази, през 2030 год. 25 на сто от европейците, или всеки 4-ти ще страда от тази болест. В момента лечението на болестта струва на данъкоплатците 90 млрд. евро годишно. В Дания напр. всеки килограм произведени мазнини се облагат по 2 евро, като целта е да се ограничи свръхпотреблението. Още през 1919 г. Рудолф Щайнер е казал: Ако продължаваме с тази система на обучение на нашите деца, броят на болните от диабет ще се повиши драматично“. Бил ли е Щайнер пророк? Не, той просто е прозрял, че ако етерните сили се изтеглят много силно навън от тялото на човека чрез интензивна интелектуална работа във времето, когато те трябва да бъдат насочени към образуване на органите до 7-та година, то това на по-късен етап ще доведе до диабет.

И така сега бих искал да започна със специалната тема - за диабета.

Сега ще направим една листа с всички теми, свързани с диабета.

Вече започнахме да говорим за епидемиологията на болестта - къде, колко има диабет тип 1 и диабет тип 2. Въпросът, който се появява е за унаследяването на болестта. Диабет тип 2 е много разпространен при възрастното население, появява се в по-късна възраст и се предава в семейството. За сравнение Диабет тип 1 не се унаследява с такава честота, както диабет тип 2.

А сега със симптомите, които също са много. Идва пациент при мен и ми показва, че има дупка на петата си. И аз си казвам: „Аха, той вероятно страда от диабет, това вече е едно усложнение.“ Или пък той ми казва: „От 1 месец имам страшна жажда“. И аз казвам: „Да, да, диабет.“ И т.н. много, много симптоми.

Друг въпрос е каква роля играе захарта, която консумираме в ежедневието? Напр. всеки човек произвежда инсулина, който му е необходим за организма. Какво е тогава инсулина, какво е това вещество? Или в другия частен случай, когато тялото не произвежда вече инсулин, какво става тогава в тялото от антропософска гледна точка?

Друг важен елемент е цинкът, който играе много важна роля в клиничната картина на диабета? В нашето тяло има един орган, който е тясно свързан с диабета, кой е той? Панкреасът. Има множество усложнения, които съпровождат диабета – на сърцето, отделителната система, в очите, кожата, нервната система. Това могат да бъдат отделни теми, по които може да се говори.

В този случаи съм взел като фактор затлъстяването, тъй като той е сред основните за заболяване от диабет тип 2, като не забравяме и унаследяването. Интересен е случаят, който ще разгледаме по-късно - когато вземем 20 единици инсулин и ги приложим на човек, който не страда от диабет, тогава той моментално ще загуби съзнание. Какво значи това? За това ще говорим по-късно.

Сега към терапията на диабета. От една страна е конвенционалната медицина – терапия и лекарства, които няма да разискваме, а ще се съсредоточим върху терапията с антропософски лекарства. Също така – лечебната евритмия.

В допълнение има медитация, която Р.Щайнер е дал на пациент, болен от диабет, но тя е валидна за всеки болен от диабет, не е индивидуална.

Друга част от този списък е диетата при диабетици. Но ако продължаваме само със списъка, няма да стигнем до никъде, затова спираме дотук.

Диабет тип 1 - това е болестта, от която страдат децата, а Диабет тип 2 - възрастните, имам предвид хора над 40 г.

Искам да се спра и на двете разновидности на болестта, тъй като това, което е от антропософска гледна точка, е различно. Диабет тип 1 се среща повече в Северното полукълбо, а диабет тип 2 - около Екватора и на юг. Първият поразява младия човек, вторият - възрастния. Хората с Диабет тип 1 са обикновено слаби, недохранени, а с тип 2 - дебели, пълни. 10 на сто заема групата на диабетиците с тип 1, а с тип 2 - 90 на сто от цялата група заболели с диабет.

Както вече неколкократно посочихме, унаследяването е много важен фактор за разпространението на Диабет тип 2. Двете разновидности на болестта могат да се сравнят с двата полюса - тип 1 се появява изведнъж, неочаквано, а тип 2 - бавно, със симптоми, които говорят за това. В първия случай причината е автоимунна, клетките на панкреаса започват да работят срещу организма, от които са част. А при тип 2 - клетките на панкреаса стават резистентни срещу инсулина. Децата, които страдат от тип 1 обикновено са много интелигенти и това, което се забелязва е, че нервно-сетивната система функционира много добре. Много силни са силите на главата, затова хората са толкова слаби. Това обяснява защо се появява по-често и в Северното полукълбо - там има много планини, растителността е много ниска и растенията са много слаби. Докато на Екватора те са високи и дебели, и това е характерно за диабет тип 2 - виждаме го в пълнотата на хората, в разрастването на тялото. При заболелите от тип 2 не е водеща главата, а обмяната на веществата, формата е водеща. Хората могат да използват добре нервно-сетивната си система, но не могат да използват това качество в обмяната на веществата.

В тип 1 - при децата - толкова са силни формиращите сили, че направо разрушават обмяната на веществата. Разбирате ли, най-общо казано?

Напр. при хората, които консумират наркотици, алкохол, волята се пренася като действие през чувстването и мисленето. Какво казва алкохоликът: „Аз повече няма да докосна нито една чашка“. Той е искрен, но волята и зависимостта й е толкова силна, че насоките към другите две части /мислене и чувстване/ се определят от нея. Но нека да останем на тема диабет.

Изброихме различните причини за поставяне на диагнозата диабет.

А сега продължаваме с панкреаса: „Къде се намира той? Това е единственият орган, който лежи хоризонтално в човешкото тяло.

И така, ако говорим за планетите може ли да „преговорим“ коя от тях за кои органи отговарят. За сърцето - Слънцето, за белите дробове – Меркурий, това е силата от Космоса, която образува живака на Земята, а Слънцето прави златото на Земята и можем да кажем, че са „събратя“, защото със злато можем да лекуваме сърцето. Коя планета съответства на бъбреците ? - Венера, а металът, който произвежда е мед. Репродуктивните органи се управляват от Луната, а тя винаги показва къде е Слънцето всъщност. И е отговорна за последователността на нещата. Металът, който произвежда е сребро. Това е черният дроб, който се управлява от Юпитер. Той е отговорен за елемента цинк на Земята.

Какво забравихме? Да, далакът. Той се управлява от Сатурн. Тук нарисувах жлъчния мехур и за него отговаря Марс. А по средата е панкреасът. Кои планети го управляват?

Панкреасът има 2 части - едната принадлежи на Марс, другата – на Сатурн.

И сега искам да говоря по-подробно затова. Какво същество е Марс? Агресивен, но какво е агресията? Разрушение, насилие, усилване на скоростта и внезапно спиране, всичко това принадлежи на Марс. Той означава не винаги да захвърлиш нещо много далеч, но и да изчакваш. Марс може да контролира, но и да убива. Кога убива Марс и какви мотиви има? Да бъде известен? Защо се защитава? Марс убива само тогава, когато се опитва да оцелее. Така Марс се защитава, когато нещо е извън него и го заплашва, за да оцелее.

Вижте отново панкреаса - той има две части - лява и дясна, и те имат различна функция. В дясната част се произвежда течност, която се влива в дванадесетопръстника, и е безкрайно агресивна. Това можем да го представим метафорично – нейният смисъл е „вълкът, който изяжда овцата да не стане овца“.

Това е което говорихме за Марс, там е смъртта. Това е процес на умиране, за да може тялото да се самосъхрани. Едното е агресия, другото е самосъхранение. Агресията е срещу чуждото, за да се съхрани своето. Това е едната половина на панкреаса.

А сега към другата, където се произвежда инсулин. Тя се владее от Сатурн.

Имам един въпрос към вас: Как бихте начертали линия, която да означава „Аз“ ( Ich)? Това, което тук виждаме, е окултна анатомия.

 

Панкреас

 

Това е гръбначният стълб, а в перпендикулярната посока лежи панкреаът. И смъртта е смисълът на този орган. Има две различни „смърти“, ако можем така да се изразим. Смъртта е резултат от една „война“ - едната е разрушителната „смърт“ на Марс, която подпомага самооцеляването, а от другата - смъртта на Сатурн. Само накратко ще обясня, защото иначе ще ни трябва много време.

Целта на смъртта, свързана с лявата страна на панкреаса и с органа, кореспондиращ на Сатурн - далакът, целта на това взаимодействие е „Да бъда!“. Мотивът на дясната страна на панкреаса е самоутвърждаване. Какво означава това? Сега ще отворя една скоба. Кои сили в тялото работят и действат в лявата част на панкреаса? Ако лекар го види и чуе това, в първия момент ще бъде шокиран. В човешкото тяло, Аз-организацията на всяко ниво води до смърт. Аз-организацията, терминът е на Р.Щайнер, не е съзнателна. Р.Щайнер също казва, че „всичко, което стои на пътя на Аз-организацията в тялото, бавно и постепенно умира. И това се случва до точката нула, от която започва съграждане на човешкото. И тогава вече се създава едно човешко, а не животинско тяло. И говорим вече за вещества. Какво общо има това с диабета?

Аз-организацията има инструмент на обмяната на веществата, за да може да въплъти това постепенно умиране и това е захарта. Захар има навсякъде, затова навсякъде този процес може да се осъществи. Как ви звучи това? Много е странно, че процесите, които са свързани със Сатурн, предизвикват тези процеси на умиране в целия организъм. А принципът на Сатурн е: „Умиране и пребъдване!“ И инсулинът, всъщност, е помощник на този процес.

Ще разкажа нещо, с което ще ви помогна да го разберете по-лесно. Този процес има като страничен ефект първо, точката нула, където се умира, и той се нарича узряване, съзряване. Това е качествен процес, който в детайли, в конкретните стъпки, помага за развитие на човека. Това можем да го кажем по друг начин, а именно, че този процес води до смърт, която ни дарява съзряване, узряване. Как е процесът при една ябълка, която е на дървото? Ябълката расте, но 2-3 месеца узрява, без да се разширява. И ако вземем гроздето, ще видим, че последните дни са решаващи за сладостта на плода. Каква е цената, която плаща ябълката, за да узрее? Ябълката умира, не е вече жизнена, но е узряла. И можем да кажем, че това е едно противоречие - зрялост и смърт, живот и съзряване. Напр. едно бебе е много жизнено, но не е „съзряло“. А пък възрастните хора са зрели, но вече не са толкова жизнени, колкото са били. Това важи за цялото човечество. Напр. на процеса на Сатурн отговаря оловото, и от терапевтична гледна точка ние го използваме, за да подпомагаме съзряването на човека.

Съзряването, узряването на човека започва още от стадия на едно нововъведение, и цената, която трябва да се плати е, че новосъздадените клетки и връзки вече не могат да се репродуцират и регенерират, както е в един орган, какъвто е черният дроб. И това е един процес, който започва още от самото раждане. Всеки от органите ни - кожа, кости, сърце и т.н., преминава през този процес на съзряване и умиране. Но пък кръвта носи жизнеността, и тя никога не остарява. Тук написах още една дума, която означава „жертва“.

Съзряването е една саможертва, която носи в себе си загубата на жизненост.

Този процес на Аз-организацията е непрекъснат до точката нула, след нея съзряването започва да се увеличава. Лекарите и терапевтите трябва да подпомагат този процес, за да се постигне качествено лечение. Ако се концентрираме само върху Аз-организацията и оставим настрана етерното и астралното тяло, ще видим какво значи здравето и болестта.

Какво се случва, ако процесът не протича по нормалния начин? Какво се случва, ако Аз-организацията не може да се справи със захарта, а по-късно и какви са причините за това?

Имате ли някакви предположения какво се случва? Най-главният проблем е атеросклерозата. А какво заболяване е тя? Тя има пряка връзка с кръвоносните съдове, които стават неподвижни, твърди като водопроводни тръби. Какво не могат вече да правят артериите, когато са толкова калцирани? Не са еластични. Що за симптом е еластичността на съдовете? За жизненост. Това се случва при атеросклерозата - еластичността умира. Когато кръвоносните съдове губят своята еластичност, следващата логична стъпка е получаването на сърдечен удар(инфаркт). Загубата на еластичност на кръвоносните съдове има най-голямо влияние в сърцето, в бъбреците и в очите, и тя е за сметка на тези органи.

Впечатляващо е как самото положение на панкреаса в пространството, в тялото, образува кръст.

От една страна, имаме дясната част на панкреаса, която е свързана с Марс и отговаря за храносмилането. А отляво е тази част, която отговаря за Аз-организацията и за бавното, постепенно умиране. Защо на здрав човек ако му се сложи инсулин, драматично изпада в безсъзнание?

Следва!

д-р Кристоф Шултес – интернист,

клиника „Ита Вегман", Швейцария

 

Консекутивен превод: Катя Белопитова

Запис и дешифровка: Светлана Желева

Редакция: Дорина Василева