Кърменото бебе - първите три месеца

Submitted by admin 2 on Пон., 18/09/2017 - 08:32
Бебе

Човешкото бебе всъщност се ражда два пъти. Първото е физическото раждане, когато бебето е разделено от майката и много физиологични функции започват да работят. Съзнанието на бебето е все още „божествено”. Второто раждане е около три месеца по- късно, когато новороденото преодолява автоматичните рефлекси на нервната система.

 

Първото раждане на земята е много внезапно, дори опасно. Процесът на приспособяване на метаболизма към изискванията на тази нова среда отнема около три месеца. Това е добре документирано в педиатричните изследвания. Зрението и слухът, двете най-важни сетива за комуникиране в тази нова среда, също се нуждаят от около три месеца, за да добият пълен или подобен на възрастен капацитет. След това очите се ориентират към обектите, стават по-директни. Майките често споменават, че на възраст от около три месеца, бебета започват да се интересуват повече от заобикалящият ги свят.

 

Разглеждането на първият триместър след раждането като продължение на подготовката за живот не е ново. Уязвимостта на бебето през първите три месеца се потвърждава от старата педиатрична мъдрост. Тук са и някои практически разсъждения: През първите три месеца бебето не обича да бъде водено далеч от дома си (най-малко в супермаркета); предпочита да си почива в хоризонтално положение (без носилки, детски столчета и др.); предпочита сигурни пространства, изпълнени с човешки звуци (без телевизор или записана музика); трябва да бъде заобиколено от подходящи цветове и форми (без флуорисцентна светлина, ярки цветове, подобни на комикси рисунки); и наистина обича да бъде близо до кърмещата си майка.

В педиатричната практика днес, през първите три месеца, се избягват зърнените храни (освен ориза), за да се предотврати ранна чувствителност към протеина в зърнените култури – глутен, който често води до алергии. През вторите три месеца храносмилателната система става по-силна и се научава да бъде избирателна при усвояването на хранителните вещества в организма. Повечето новородени се научават да усвояват глутена, ако е необходимо и не се колебаем да консумираме зърнени храни.

 

Бебе

 

Хранителните нужди на малкото бебе се задоволяват напълно от майчиното мляко. През първите шест месеца не е нужно да добавяме нищо към диетата на бебето, докато то продължава да расте и остава щастливо. Не е нужно да бъде налагана схема на хранене, въпреки че е трудно да се намери правилен ритъм на хранене. Времето между храненията варира около три часа (плюс минус един час). Около два часа след хранене с кърма стомахчето е празно (кравето мляко има нужда от двойно повече време, за да премине през стомаха). Много е важно кърмещата майка да се концентрира върху храненето. Какви храни трябва да се избягват става ясно на принципа проба/грешка. Лукът, бобовите и зелето са често обвинявани, но всички те рядко предизвикват проблеми при умерена консумация. Чесънът понякога увеличава апетита на бебето. Диетата на майката трябва да бъде такава, че тя наистина да я харесва, да й се наслаждава и в същото време да е полезна за детето. Не забравяйте да ядете градински билки.

Човешкото бебе има привилегията да расте бавно. Като лекар често виждам бебета, хранени с адаптирано мляко (с протеин от кравето мляко или друг), да растат по-бързо от кърмените бебета. Бързото нарастване на тегло не отразява нито по-добро здраве, нито пък предвижда по-силно тяло в следващите години на живота. Установен факт е, че кърмените бебета страдат значително по-рядко от инфекции и се възстановяват много по-бързо. Има и други предимства:

• Майчиното мляко е готово и на разположение, прясно, незамърсено, с идеална температура

• При изключително кърменото бебе алергиите са изключително редки

• Майчиното мляко заздравява имунната система

• Новороденото получава всички необходими витамини. Дори витамин Ц е в достатъчни количества, ако майката има балансирана диета, включваща плодове и зелени зеленчуци. (Преждевременно родените бебета имат нужда от добавки, според предписанията на педиатър. Относно витамин Д в регионите с по-слабо слънчево греене, моля консултирайте се с лекар.)

• Микроелементите и желязото са в достатъчни количества в млякото на здравата майка

•Психологическият момент на кърменето не бива да бъде подценяван. Кърмените бебета често са по-доволни, някои ги наричат по-добре „свързани”

 

Бебе

 

Духовната страна на свързването се занимава с друго ниво на живота. Въпреки че при раждането майката и бебето се разделят физически, те все още са „една душа”. Майки са ми казвали, че имат силен порив да опознаят физическото тяло на бебето, душата обаче им е добре позната. Рудолф Щайнер също говори за живота или „етерното” тяло на майката, което все още обвива нейното новородено дете. Кърменето заздравява и задълбочава тези връзки, докато всяка майка създава идеалната храна за своето бебе!

Д-р Уве Стейв (Uwe Stave, M.D.) изучава медицина в Хамбург, Германия и завършва през 1950г. След като се мести в Съеднените Щати, работи в изследователски институт Фелс към Антиохийскийския университет (Fels Research Institute of Antioch University). През 1979г. д-р Стейв е избран за директор на педиатрия в нова антропософска болница в Германия, като по-късно се завръща в Съединените щати. Той е автор на много статии за бъбреците, метаболизма, детското развитие.

Забележка: Кърменето обикновено се препоръчва през първите шест месеца от живота на бебето. Ако поради някаква причина кърменето не е възможно, вие все пак можете да следвате горните насоки, като използвате качествено натурално адаптирано мляко. Кърменето е само един от многото фактори на връзката между майка и дете.

Автор: д-р Уве Стейв

Превод: Десислава Попова

Източник: http://www.anthromed.org/Article.aspx?artpk=757