Кърмещата майка

Submitted by admin 2 on Нед., 17/09/2017 - 16:03
Кърмеща майка

От много години моментът на отбиването(1) на кърмачето е противоречива тема. Някои смятат, че храненето трябва да бъде на поискване, водено от детето, а отбиването(1) често е чак на възраст от няколко години. Други предлагат храненето да се ръководи от родителите, да бъде по схема, а за продължителността съветите са от няколко месеца, до няколко години.

Мъдрият подход ще вземе предвид развитието през първата година от живота. Погледнато отстрани, детето преминава от съвсем ограничено самостоятелно движение и зависимост от външната подкрепа на родител към все по-волево движение, с акцент първо върху сядането, а след това и изправянето. Вълна на пробуждане преминава от главата към стъпалата с постепенното усвояване на все по-добър контрол над главата, който води до протягане, хващане, сядане, лазене, изправяне и накрая прохождане.

В духовен план, това което се крие зад външните движения е импулсът на детското его, което започва да овладява физическото тяло чрез усилието и стремежът за изправяне. През първите шест месеца, това се случва най-вече пасивно. На около шест месеца обаче, със способността за сядане, нова дейност от дълбините на детето започва да овладява процеса по-активно и с новооткрита вътрешна воля.

Едновременно като физическа и духовна храна, майчиното мляко играе уникална подпомагаща роля в тази дейност. Отвъд доставянето на физическа субстанция и хранене, нещо от майчиното его се предава чрез млякото, подкрепяйки усилията на детето към изправяне.

Майчиното мляко храни цялото дете, достигайки до костите, които правят възможно физическото изправяне. С помощта на млякото, напоено с майчините его-сили, доставено до всички аспекти на съществото на детето, спящият дух се събужда.

 

 

Бебе

 

 

През първите шест месеца тези доставяни външно его-сили са съществени за правилното подпомагане на детето. Когато обаче детето започне да овладява собствените си его-сили, както се вижда от способността за изправен седеж, майчините его-сили могат да започнат да работят срещу напъпилата детска индивидуалност. През следващите шест месеца, когато детето вътрешно се стреми към изправяне и ходене, и с последващите усилия на егото към говора и речта (през втората година) и мисленето (през третата година), детето трябва да бъде оставено да се развива самостоятелно.

Майчиното мляко осигурява идеалната грижа и подкрепа за детето до шест месеца, както хранително, така и духовно. С отбиването(1) по това време, майката позволява на детето си да се развива свободно и в същото време освобождава себе си, за да намери други начини, по които да подкрепя по-нататъшното му развитие.

 

Бележка от автора: Тези наблюдения са подкрепени от изследването на Рудолф Щайнер, публикувано в Основи на Терапията (Fundamentals of Therapy, Mercury Press, Chestnut Ridge, NY) и други основни трудове.

 

Д-р Марк Камслер практикува в Делафийлд, Уисконсин и е сертифициран в областта на антропософската медицина и педиатрията. Той и жена му Катлийн имат четири деца.

Превод: Десислава Попова

Източник: http://www.anthromed.org/Article.aspx?artpk=758

(1)Забележка от редактора: английската дума "weaning" при превод на български език се разбира като "отбиване", т.е. окончателно спиране на кърменето, докато в английския език се разбира като продължителен процес, който започва с първата твърда храна и е т.нар. при нас "захранване".