В дните до Богоявление да обединим общностния дух и изградим жива връзка с Духовния свят!

Submitted by admin 2 on Ср., 19/12/2018 - 09:20
Нова Година

Скъпи приятели, намираме се в Третата седмица на Адвента, а след броени дни ще пристъпим и в Четвъртата непълна седмица, която ще кулминира в събитието на Бъдни вечер - Рождество Христово! От тази свята нощ до Богоявление започват Тринадесетте Свети дни и нощи! След изключително трудните четири седмици на Адвента, когато срещу човешкото същество се изправят силите на мрака, с които то е нужно съзнателно да се справи в своето физическо, етерно, астрално и Азово тяло, настъпват дните на истинска духовна благодат. В това време, в настъпващата рождественска нощ предстои чудото на раждането на детето Исус, но заедно с това и раждането на духовното дете в нас. В този момент Макрокосмосът със своя свят от Висши Духовни същества и микрокосмосът в човешкия ни свят и същество, са в единение, в космическа прегръдка.

В тези празнични дни най-често сме с нашите земни семейства, край коледната елха, на топло край камината, споделящи радостта от празника и вкусните ястия. Но всъщност това е само малка част от преживяванията на нашата душа, особено на душите, тръгнали по пътя на духовното развитие. В тези дни и нощи, заедно, ние можем да направим много повече за възраждането и живата връзка между нас и Духовния свят, между нас и сродните души, с които сме свързани в една духовна общност, като работим заедно в този сакрален момент от годината.

Искам да изкажа благодарността си към Диана Ботушарова, към която се обърнах за съвет: как да работим групово в този идващ момент? Нейният дългогодишен човешки и антропософски опит – близо 14 години, за работа в такава група, е наистина безценен за бъдещата ни антропософска работа! Тя разказа малка част от него, като и двете споделихме едно прекрасно пожелание за следващата година - още от ноември да си сътрудничим в подготовката на тези святи дни и нощи.

Групата, която реши да работи в Тринадесетте дни и нощи, е нужно да го направи съзнателно и отговорно, всеки да го реши със свободната си воля. Хората е важно да са с мисълта, че този кръг е кармичен и работата, която предстои да бъде извършена, ги свързва пред Духовния свят.

 

 

Рождество

 

 

Важно е да се осъществят най-малко от три до пет срещи наживо. Ако срещите са три, то те могат да са насочени тематично по следния начин:

  • При първата среща (още през ноември) в кръга се заостря вниманието преди Адвента и се създава нужното настроение за целия предстоящ период до Богоявление.
  • Втората среща на кръга трябва да бъде преди Бъдни вечер и вниманието да се насочи към споделяне на изживяното през Адвента, както и за уточняване на общата и индивидуална работа през Тринадесетте дни и нощи.
  • Третата среща е нужно да се осъществи малко след Богоявление и в нея да се сподели изживяното през Тринадесетте дни и нощи.

Всеки може да избере тема, върху която да работи през тези Тринадесет дни и нощи. През годината темата може да се допълни и разшири, и да се развие до лекция или публикация. Изключително важна част от работата е наблюдението на природата – на светлината, изгревите, залезите, дърветата, птиците, отдаденото слушане и съзерцание, срещите…

Важно е да се уговори един вечерен час, удобен за всички, в който хората да се отдадат на обща медитация върху изречение или мантра. Това е трудно упражнение, защото точно тези дни са изпълнени с празници, гости и външни неща. Затова е важно да влезе в действие свободната воля и да се отделят 5-10 минути, с радост и пълно себеотдаване. Всеки в определения час се уединява, запалва свещ, представя си лицата на хората от кръга с темите им и се отдава на медитацията върху определената мантра. Разбира се най-добре е тя да бъде от Щайнер, който е дал в изобилие текстове и строфи за тези случаи. Напр. ако общността е от антропософски лекари и терапевти, могат да се подберат медитативни стихове от „Молитвеника“ на антропософското медицинско движение. Могат да се подберат медитативните настроения на Рудолф Щайнер, посветени на всяка зодиакална област или стихът за съответната седмица от Календара на душата... Важно е не толкова какво точно правим, а как го правим... да го почувстваме и да се отдадем с цялата си душа!

 

Христос

 

Скъпи приятели, приканвам ви, макар и малко закъснели с предварителната ноемрийска подготовка и двете срещи, от този момент да направим една малка обща крачка към пробуждането на този общностен дух към задружна работа в името на Духа в предстоящите дни и нощи, като изберем медитативен стих, върху който да работим от нощта на Бъдни вечер до нощта на Богоявление, в общ за всички ни вечерен час!

С радост чакам вашите мисли, идеи и предложения!

Дорина Василева