Джонатан Хилтън: Плутон влиза в астрономическия Козирог

Submitted by admin 2 on Съб., 27/01/2024 - 13:31
Джонатан Хилтън

ПЛУТОН ВЛИЗА В АСТРОНОМИЧЕСКИЯ КОЗИРОГ

Световен катарзис и воля за власт

На 20 януари Слънцето се съединява с Плутон, който тъкмо навлиза в съзвездието Козирог. Това бележи значителен преход за нашето време, започващ през януари тази година, а именно, че Плутон напълно излиза от звездите на Стрелец и навлиза във фиксираните звезди на Козирог, т.е. в реалните звезди на съзвездието, а не в традиционните "знаци", използвани в астрологията. Тъй като една обиколка на Плутон отнема 248 години, не може да се говори за ден или дори седмица относно този преход. Преходът започва през март 2023 г. и продължава до януари 2024 г., преди напълно да навлезе в Козирог от Стрелец, където се е намирал от 2007 г. Той ще продължи да бъде в Козирог до 2042 г. Времето, прекарано от Плутон в Козирог, е поколенческо събитие, което почти съвпада с 20-годишната тема на голямото събитие на известяването на Великия съвпад от 2020 г., който също ще продължи 20 години до 2040 г.

Защо Плутон е от такова значение за нашето време и какво представлява този негов преход в ново съзвездие? При навлизането на Плутон в Козирог той ще застане на мястото, където на зимното слънцестоене от 2020 г. се състоя Великият съвпад на Сатурн и Юпитер, който беше поколенчески призив и предизвикателство към човечеството за следващите двадесет години, от най-висшите области на планетарната интелигентност. В това място на "паметта" Плутон ще бъде посрещнат от Слънцето на 20 януари, следван от Меркурий, после от Марс и накрая Венера на 17 февруари (Слънце 1/20; Меркурий 2/5; Марс 2/14; Венера 2/17). До 16 февруари всичките пет планети ще бъдат в звездите на Козирога, което подчертава планетарното съзнание, свързано с това предизвикателство. Плутон уваства активно във всички събития от 2020 г. През 2020 г. Сатурн, а след това и Юпитер, три пъти се срещнаха с Плутон, все като подготовка за Големия съвпад, поставящ началото на променящи света събития. Тогава Плутон се намираше срещу съзвездието, в което е бил през 1930г., когато бе открит. Тогава той е бил в съвпад с Юпитер и противоположно на Сатурн, а те самите са били в опозиция. Тази опозиция е предшественик на Големият съвпад от 2020 г. Затова е важно да се обърне внимание на Плутон в наши дни във връзка с този Велик съвпад и световните събития.

Чрез новата астрософия, разработена от Вили Зухер въз основа на науката за посвещението на Рудолф Щайнер, можем да се опитаме да разгледаме тези космически събития. Централно място в астрософията заема гледната точка, че е отминало времето, когато човечеството се е ръководело или определяло от звездите. В нашата епоха на свобода и индивидуалност ние се развиваме към бъдеще, в което ще станем сътрудници на космическата интелигентност на звездите. Това означава, че сме свободни да избираме как да откликваме на въпросите и възможностите, които ни поставят тези висши планетарни сфери на съзнание.

Плутон навлиза в съзнанието на човечеството през 1930 г., което означава, че той се появява като сила, с която трябва да се работи съзнателно. Световните събития по това време, както и митологиите около Плутон, могат да ни помогнат да разберем неговата същност. Също така, въпреки че Рудолф Щайнер не е имал преки указания за Плутон, тъй като той е открит след смъртта му, в неговите произведения, изследвани от Вили Сухер, се съдържат указания, които са от значение. Плутон като Цар на Хадес, владетел на подземния свят, изобразява тази планетарна сфера. Той е свързан с най-дълбоката несъзнателна сфера на волята и със силите на най-дълбоката вътрешност на Земята, които могат да действат много разрушително. Указанията на Рудолф Щайнер сочат, че Плутон е свързан със силно разрушителната "трета сила", която се намира под нивото на магнетизма и електричеството. Събитията около откриването на Плутон осветляват неговата природа. През 1932 г. е изобретен първият циклотрон, или "разбивач на атоми", а през 1934 г. за първи път е разработена индуцираната радиоактивност. С Плутон е особено свързан с възхода на нацизма в Германия, когато Хитлер става канцлер през 1933 г., както и Големият терор на Сталин през 1934 г. Във философията екзистенциализмът става популярен, а той твърди, че хората са лишени от същност, тъй като Бог не съществува, поради което трябва от нищото да намерим цел и смисъл. И все пак Рудолф Щайнер говори за появата на значителен нов духовен опит за човечеството в началото на 30-те години на ХХ век: новото изживяване на Христос в етерната сфера. Може би всичко това сочи към връзката на Плутон с най-разрушителните сили на унищожението, на пустотата и с тъмните сили на властта, но същевременно и с най-висшите духовни възможности на човечеството. С напредването на еволюцията човешките същества, ако се развиват съзнателно, могат да станат способни на голяма трансформация, дори да успеят да  трансформират Хадес и най-дълбоките области на волята, чак до физическото тяло. Плутон е носител и на предизвикателствата, свързани с центъра, с човешкия аз и неговата задача като трансформираща сила. От друга страна, хората могат да се превърнат в носители на тотално разрушение и унищожение на физическия свят чрез тъмната воля за власт, като по този начин се сложи край на човешката духовна еволюция. Плутон е свързан с тези крайности.

 

Снимка

 

Сега Плутон навлиза в Козирог, който има много нива на значение и може да бъде изучаван въз основа на митологиите, свързани с това съзвездие, както и на базата на изследванията на Вили Зухер, основани на прозренията на Рудолф Щайнер. За нашите цели, има една ясна картина, която може да осветли Козирог. В древността са го смятали за "портата към боговете", за портала към посвещението в духовните светове. Козирогът е съзвездието, през което Херкулес се изкачва в царството на боговете след своя 12-ти и последен подвиг, преодолявайки Цербер, страховитият пазач на прага към Хадес, подземния свят. Според прозренията на духовната наука, Козирогът е свързан и с велики духовни битки, които се водят до преходен стадий в развитието на човечеството, както в далечното еволюционно минало - конкретно по време на това, което в духовната наука се нарича еволюция на Древната Луна (вж. книгата "Изида София II", Вили Зухер), така и в далечното бъдеще, когато точката на пролетното равноденствие ще навлезе в Козирог в епохата, следваща епохата на Водолея. Това ще бъде време на огромни сътресения и катарзис от голям мащаб в човешката еволюция, наречено Войната на всички срещу всички, което ще бележи края на един дълъг еволюционен етап. Звездите на Козирог са свързани с тези минали и бъдещи времена.

Планетарните събития от 2020 г. и Голямият съвпад оповестиха космическия въпрос пред  човечеството. Когато Сатурн и Юпитер срещнаха преминаващия през Стрелец Плутон, те зададоха въпроса: Що е човешкото същество? Животно, биотехнологична машина или духовно същество? Това изправи човечеството пред решителния въпрос за истинската ни природа, а неговият отговор ще определи бъдещето ни. Това предизвикателство на Стрелец, което външните планети отправиха към нас, бе предизвикателство, свързано с полярностите и задачата пред центъра и неговата главна роля, да не позволи на полярностите да надделеят над човечеството. Това е въпросът за "Аз съм" и за истинската природа на човешкото същество. Противоборстващите сили на Луцифер и Ариман ще разкъсат човечеството към тези полярности, освен ако не успеем да достигнем до истинското осъзнаване на силата на центъра, на средата, на истинското АЗ СЪМ в нас. Без да стигнем до истинско духовно познание за нашата човешка същност, полярностите ще надделеят. Това беше темата точно преди Великия съвпад в звездите на Козирог, а сега вече и Плутон навлиза в Козирог. Великият съвпад оповести идването на времето на катарзиса, който може да доведе, както при Херкулес, до посвещение към духовно пробуждане. Плутон, който сега е застанал на мястото на спомена за този съвпад в Козирог, загатва за срещата на човечеството със собствения ни Цербер, собствения ни пазител на портите на ада, който представлява натрупването на собственото ни кармично минало в материализма. Катарзисът е процес на болезнено пречистване, който обаче може да доведе до ново пробуждане. В днешно време този процес не се ръководи от мъдри посветени, както в миналото, а е самостоятелно ръководен процес, в който можем и да се провалим. Това вече започна в нашия свят. През следващите години ще се сблъскаме с огромни предизвикателства, свързани с пречистването, катарзиса и работата на асурическите сили за унищожението на центъра, на Аз съм, в нас. Към нас е отправен призив чрез начина, по който посрещаме тези дълбоки разрушителни сили в нашия свят и в самите нас, да се стремим към потенциала си за трансформация и обновление.

Джонатан Хилтън

18 януари 2024 г.

Превод: Ати Петрова