Алън Тюлес: ДНЕВНИК НА СВЕТИТЕ НОЩИ. 5 ЯНУАРИ (14)

Submitted by admin 2 on Съб., 24/12/2022 - 12:54
Светлина

5-ти януари 2023г.

Посвещение: Симеон

Добродетел за месец декември (свързан със Стрелец) – Контрол над говора става чувството за истината

Нейното противоположно проявление: Приказливост, клюкарство

Преглед на миналия декември и визия за идващия декември.

 

Дневник и предложени въпроси:

- В кои области на живота си бих искал да въведа ново мислене?

- Къде понастоящем откривам радост и вдъхновение?

- Кои решения, породени от волята ми, ще пренеса в новата година?

 

Космически съображения за Нощта на Благовещение,

5-ти срещу 6-ти януари

            Това е часът, о, душа,

            На твоето свободно бягство в безсловесното,

            Далеч от книги, далеч от изкуство, денят ти изтрит, урокът приключил,

            Цялата се появяваш, тиха, гледаща, замислена по любими теми:

            Нощта, съня, смъртта и звездите

“Ясна полунощ” на Уолт Уитман

В течение на Светите нощи видяхме как Луната се напълва и сега тя стига до пълнолуние - един жест на разцъфване, който е много подходящ за празничния период на Богоявление. Сега я виждаме да се приближава към средните градуси на Близнаци, образувайки деликатна геометрична форма заедно с Уран, Нептун и Венера, покриващи 4 върха от 7-върхова звезда. По същото време Меркурий е ретрограден, движи се пред Слънцето и следователно е близо до Земята. Меркурий ще образува точен съвпад със Слънцето в 12:49ч. следобед (универсално време) на 7-ми януари, а след това ще стане видим преди изгрев слънце, като Вестител на зората.

Прието е да се мисли, че когато Меркурий се движи ретроградно това е труден период за провеждане на човешки дейности, защото плановете ни могат да се объркат. Ако се вгледаме по-отблизо в това явление, обаче, забелязваме, че това е време, когато от нас се изисква да полагаме повече лични грижи и лична отговорност. В такъв смисъл, тези кратки периоди, когато Меркурий е ретрограден, ни дават възможност да видим какво става когато поемем повече върху собствените си плещи, вместо само да бъдем носени. Тъй като това събитие се случва в Стрелец, принципът за поемане на повече лична отговорност се отнася най-вече към темата за „истинността“ и това поставя определени изисквания към нас по отношение на начина, по който се изразяваме и нюансите на изказа ни. За това сме говорили и преди, но сега то става още по-подчертано, тъй като Меркурий блести пред лицето на Слънцето.

Подреждането на Луната, Уран, Нептун и Венера според модела на 7-кратността, описан по-горе, през този период поставя ударението особено върху Уран, защото Слънцето и Меркурий образуват 120° аспект с Уран. Вече доста сме говорили за ролята на Уран през таз годишните ни Светите нощи и тази вечер можем да почувстваме още по-силно как, при настоящата конфигурация около Уран, нашите вътрешни нагласи и намерения са в пряка връзка с пътя на съдбата, който ще се открие пред нас през новата година. С Уран винаги се намираме пред вратата към бъдещето. А това, че Уран се намира също и до Лунния възел, мястото където Луната се издига по пътя на Слънцето, поставя допълнително ударение върху главните духовни изисквания, които ще ни въведат напълно в новата година. В това отношение, отново можем да подчертаем водещия мотив на Овен, а именно: “Предаността се превръща в жертвоготовност”. Имайки го предвид, можем да се замислим за предаността в собствения си живот и как тя се проявява тогава, когато искаме да се отдадем на нещо по-висше от самите нас. Можем, също така, да разгледаме различните качества, които ни пречат да култивираме силите на Предаността.

 

Космос

 

Овенът, изобразен в зодия Овен, е съществото, чието руно е било свещената награда, към която се стреми гръцкият герой Язон и неговите сънародници герои – аргонавтите. Историята се разказва в един от най-древните гръцки митове, чието действие се развива по времето, когато пролетното Слънце започва да изгрява в съзвездие Овен. Златното руно представлява свещеното качество, което съдбата е отредила на гърците да развиват през Гръцката епоха, и което гърците са боготворили, а именно способността у човешките същества да носят Духовно-Слънчеви сили, божествени сили, в сферата на мисловния си живот.

Ако погледнем хелиоцентричния хороскоп, виждаме че Уран продължава да е свързан със 7-кратни геометрични отношения. Сега се намира в по-късен градус в Овен и точно по средата между Меркурий и Нептун, свързан с всяка планета посредством същите септилни аспекти, които видяхме по-рано в геоцентричния хороскоп. Хелиоцентричният хороскоп ни води значително отвъд личното пространство и към перспективи, които много ясно са свързани с нуждите на Земята и нейния напредък. Тук можем да открием начини да приведем собствените си усилия в съответствие с целите за изцеление. Връзката на Уран с Меркурий и Нептун, сочи към интегрирането на интелигентността в областите където духовно-моралните принципи стават видими. Тук се стремим да издигнем мисленето си, така че то да се превърне в способност за истинско виждане. В епоха, когато вътрешният ни живот е заплашен от безброй мнения и манипулации, начинът, по който ще запазим и развиваме способността си за разграничаване, да виждаме ясно това, което е морално и духовно, става все по-важен за изграждането на това, което е достойно за човешкото бъдеще.

Фокусът, насочен към Марс в хелиоцентричния хороскоп, показва колко много внимание трябва да обръщаме на начина, по който насочваме и употребяваме волята си по отношение на нещата, които считаме за нужни или възможни, в контекста на собствената ни свобода. Тук средният път на преодоляване на противоположностите – задачата на Близнаци – придобива първостепенно значение. По този среден път способността ни да държим напрежението, което неизменно съществува между противоположности, се превръща в начин за постигане на прозрение, което пък води до правилни действия. Естествено е да искаме да избягаме от напрежението, но когато застанем насред него с желанието да бъдем великодушни, душата ни развива по-фините си способности да се свързва по-ефективно със своите намерения и цели.

Полунощ, Благовещение, 5-ти ян. 2023г.

Геоцентричен поглед

Полунощ, Благовещение, 5-ти ян. 2023г.

Хелиоцентричен поглед

 

схема

 

Превод: Ати Петрова

Редакция: Дорина Василева

Рисунка: Ирис Съливан