Графиня Йохана фон Кайзерлинг: из "Раждането на ново земеделие". Заключителни бележки на граф Адалберт Кайзерлинг (11)

Submitted by admin 2 on Пон., 22/11/2021 - 18:23
Рудолф Щайнер

Заключителни бележки на граф Адалберт Кейзерлинг

Ако хвърлим поглед назад от седемдесетте години на нашия век ( ХХ век, бел, пр.), събитията в Кобервиц показват как от двадесетте години насам - особено след Втората световна война, - са ни създавани проблеми, на които биодинамичното земеделие предлага практически решения, и то не само в областта на земеделието.

Струва ми се сякаш съдбата на баща ми, граф Карл фон Кейзерлинк, е израз на това, което се случва, когато по време на криза Земята получава инжекция от нови импулси.

Той застава в редиците на онези, които в такива времена се поставят напълно на разположение на духовните нововъведения.

След като наема д-р Бурк за управител на експерименталната част от земите, за които той отговаря, и след като гарантира последният да получи професорска длъжност в Гисен, той насочва вниманието си към новите идеи, които Рудолф Щайнер е успял да даде на земеделието. Професор Бурк, обаче, скоро започва – именно поради същите тези идеи – да се противопоставя на баща ми в бизнеса. Резултатите от това бяха описани в тези мемоари.

След смазващи трудности по време на трите години, последвали Земеделския курс, баща ми решава да се откаже от работата с фирмата, както и в Кобервиц, за да може да приложи тихомълком идеите на Руфдолф Щайнер на практика в два от собствените си имота. Отново именно съдбата му помага да купи тези два имота, с помощта на Елиза фон Молтке и нейните роднински връзки.

Бурк поема предишната длъжност на баща ми и си купува един имот в северозападна Германия. Но той унищожава това, което е купил като го опожарява, а после се самоубива.

 

Кобервиц

 

Подобни преживявания, както и всички изпитания на баща ми с представителите на крупните химически торови предприятия, му показват пред какъв вид опоненти е изправено младото биодинамично движение. Нещата не се развиват според обективни научни правилиа! Не било възможно да убедят младите импулсивни членове нито в сериозността на положението, нито да се разговаря с тях за плановете за въвеждане на нови методи в земеделието в Германия, които вече били изготвени заедно с Гюнтер Вахсмут и Ита Вегман. Баща ми, обаче, бе събрал около себе си група помощници, заедно с които е искал да получи първите практически резултати от тези нови методи. Но дори тук среща разочарование след разочарование.

И в семейството отново се надига опозиция: въпреки семейното богатство от милиони, те налагат финансови ограничения и това възпрепятства пълното преобразуване на двата имота в Састерхаузен и Раабен. На всичкото отгоре  възникват и проблеми в рамките на Изпълнителния съвет на Антропософското общество, след смъртта на Рудолф Щайнер.

Сърцето на баща ми бе разбито. Той умря от тромбоза на 29-ти декември 1928г. по време на пътуване до Дорнах, където възнамеряваше да действа като посредник. Освен личния му принос, приключи и приносът му от земя и пари.

Преместихме се в Кобервиц четири години преди Курса по земеделие и се изнесохме четири години след него. И все пак Кобервиц и Карл Кейзерлинг бяха за Рудолф Щайнер мястото и човекът, предложили първия съд за едно ново земеделие, в което то да бъде поднесено на света. Тези първи съдове се счупиха, за да може нещо ново да възникне от посетите в тях семена.

Превод: Ати Петрова

Редакция: Дорина Василева