Д-р Инго Юнге: Белите дробове. Ситуацията в Германия. Задачите на нашето съвремие

Submitted by admin 2 on Пет., 06/08/2021 - 09:09
Инго Юнге

ЛЕКЦИЯ НА Д-Р ИНГО ЮНГЕ

ЮЛИ, ГР.ОЛДЕНБУРГ, ГЕРМАНИЯ

Скъпи мои приятели, днес сме свидетели на нещо, което вече се е случвало в Германия. През 1933 год. е превзета властта, което сега, в нашите дни, се повтаря. Свидетели сме на пълното отнемане на правата и свободите на гражданите.

През 1933 год. съществува група от антропософи, които, виждайки случващото се, губят всякаква надежда, като предчувстват всичко това, което още им предстои да видят и преживеят. Те все още имали свое затворено място, както ние също още го имаме. И ето, че една вечер, когато се срещат в един дом със затворени врати и прозорци, им се явява Христос. Той се обръща към тях с думи на надежда и подкрепа. След това изчезва. За това събитие разказват участниците в срещата. След това те излезли на улицата и изведнъж видели в небето звездопад. За първи път виждали звездопад с такава сила. Това бил знак, който им посочвал, че злото ще бъде преодоляно.

Какъв бил този звездопад? Това била кометата на Биела, открита през 1772 год. Астрономът, който я открива, предсказва нейното падане на Земята през 1933 год. Това събитие се считало за датата на края на света. Тази комета трябваше да подтикне Звяра към действие.

Но през 1872 год. кометата се разцепва. Става на две. Това е самият двурог Звяр от Апокалипсиса. В Апокалипсиса кометата е наречена Звяр. Тя е използвана от сатанински същества, за да се намесят в земните дела. И тази разцепена комета се разцепва още веднъж, а след това още няколко пъти, като се превръща в звезден дъжд. Но злото заедно с отломките на тази комета попада на Земята и се явява в това, което ни е известно от историята – Втората световна война. По време на управлението на това зло, през 40-те години, се провеждат експерименти върху хора. Три имена обозначават характера на тези експерименти. Първите две имена могат да бъдат директно посочени - Сталин и Мао. Обикновено не споменаваме третото име; можете просто да кажете, че тази историческа личност е родена в Австрия.

Експериментите върху хората са различни. Има експерименти с холера. Дават на група от хора да пият замърсена с холера вода, без да им кажат за това. На друга група дават вода за пиене, казвайки, че тя е заразена. Резултатите са доста интересни. Тези, които пият вода, действително заразена с холера, остават здрави, а тези, които вярват, че водата е заразена, се разболяват.

Всичко това е толкова подобно на онова, което можем да наблюдаваме от миналата година. Всички сме виждали ужасяващите репортажи по телевизията, предизвикващи страх, ужас и паника. Внушават ни, че COVID е смъртоносна заплаха и че единственото нещо, което може да ни спаси, е ваксинацията. И хората я чакат и мнозина са щастливи, когато се появи.

За тази ваксина трябва да се каже следното – нейният поръчител е Бил Гейтс. Както знаете, той не е лекар и не е медик. Неговата област на дейност са компютърните технологии, но освен това е поръчител на научни изследвания в областта на генетиката. Неговите хора разработват технологии за генетична манипулация на човешкото тяло. Резултатът от подобни манипулации трябва да бъде човек, който е абсолютно доволен от всичко, което е, и се подчинява на всичко, което се прави с него. Тази мозъчна манипулация не се случва чрез пропаганда, а чрез средствата на генетичните технологии.

Има няколко неща, които трябва да знаете за ваксините. Има ваксинации, които се използват срещу патогени. Смята се, че има патогени. Например, дифтерия, тетанус, детски паралич. И според логиката на академичната медицина има възможност за създаване на противодействащи средства. Но не можете да създадете лек за морбили, защото наистина няма морбили. Няма доказателства за съществуването на вируса на морбили. Няма и действителни научни доказателства за съществуването на самите вируси.

Думата "вирус" означава слуз, кал. Но това не са живи организми, които причиняват заболявания и които се предават от човек на човек. След края на Втората световна война, през 1948 год., страните победителки организират процес. Това е известният Нюрнбергски процес, който създава кодекс, имащ все още своята валидност. Основната разпоредба на този кодекс е забраната за провеждане на експерименти върху хората без тяхното собствено съгласие. Това е част от световното право.

Но сега хората са инжектирани с лекарства, които нямат нивото на безопасност, потвърдена от реални тестове. Това са истински експерименти с хората. Тук трябва да бъдем много внимателни. Ваксинацията е в ход и виждаме всичко, което се случва. Хората умират. Някои изведнъж, а други бавно. И се случват дълбоки промени в душевния живот на човек. Всичко зависи от тези способности на човека, които той е успял да развие в себе си. Знае ли той как да мисли правилно, развил ли е извънтелесното си мислене? Това може да изиграе решаваща роля в момента, в който той е принудително ваксиниран.

Но какво означава всичко това? Откъде дойде то? Всичко това в действителност е резултат от процеси, започнали много отдавна. Имайки го предвид, трябва да се обърнем към този исторически момент, когато се случва първото убийство. Братоубийството на Авел от Каин. Наследниците на Каин стават работници, те са занаятчии. В продължение на векове и хилядолетия развиват своите умения. Най-известният от всички е главният строител на храма на Соломон. По-късно са наречени свободни зидари. Те обаче не притежават знанията, които са имали наследниците на Авел. Фарисеите, книжниците, свещениците все още имат способността за ясновиждане. Следователно имаме две течения в Древен Израел. От една страна - работници, занаятчии и свободни зидари, а от друга страна - свещеници, които притежават духовно виждане.

Трябва да се отбележи, че Христовите ученици принадлежат към кастата на работниците и не са потомци на Авел. В тази връзка си струва да разкажем историята за изграждането на храма на Соломон. Самият Соломон не можел да построи този храм, въпреки факта, че имал изключително високо духовно развитие. Той имал идеята да го построи във формите, в които трябвало да се отрази редът на световното развитие. Но самият той не можел да бъде неговият строител. Соломон имал голяма слава и Савската царица дошла при него, научавайки за неговата мъдрост. Самата кралица притежавала познанията за древните небесни закони и мъдростта на звездното небе. При посещението си при Соломон тя се срещнала със строителя на храма Хирам Абиф и се свързала с него. Така знанията за древен Египет се съчетават със знанията за древен Израел.

Тук започва историята на масонството. Задачата на това движение е управлението на човечеството, пред което тайните и законите на човешкото развитие се разкриват в точния период и в точното време, така че то да има възможност за правилния път. Но всичко това е свързано със Стария завет. Тогава е даден импулсът на Христос, но той не е приет от евреите.

            Затова тези древни мъдрости продължават своето развитие, като остават в дохристиянския свят. В това древно учение се пазят много тайни. Например, тайните на човешката манипулация. В тези общества последователите се явяват на изпити и се учат на определени тайни. Всеки такъв посветен получава своеобразна награда, както се случва в армията. Те са възнаградени със символ, който могат да използват. Такива символи имат някаква магическа сила, но тези, които даряват такива символи, не тълкуват истинското им значение.

            Запознати сте със знака, който нашият шеф обича да прави с ръце (има се предвид Меркел). Чрез този знак-символ другите я манипулират и тя не знае, и не забелязва това. Тя е просто инструмент за властта на другите.

Цялата тази сила действа повече или по-малко успешно до времето на ерата на Рибите. Тези тайни ложи действат доста благосклонно към хората преди тази епоха. Но тогава настъпва прелом. Той става особено забележим по времето на Гьотевия живот, когато орденът на Илюминатите започва да използва тези тайни знания за постигане на собствените си политически цели. Мога да дам прост и на пръв поглед банален пример.

В края на краищата, вие сте запознати със снимки, на които човек е изобразен с глава на някакво животно, вместо със собствената си глава. Такъв образ действа на човек подсъзнателно, възбуждайки животинското в него. Така се изключва човешкият дух.

Спомнете си комиксите, които се предлагат на нашите деца. Това влияе върху способността на човека да мисли независимо, върху способността му да взема самостоятелни решения, върху личната му свобода. Всичко това се манипулира в образите на съвременния живот.

В старите времена да си масон се смята за нещо обичайно. Затова и Моцарт, и Гьоте са били масони. Моцарт изобразява действията и идеите на масонството в операта „Вълшебната флейта“. И за това той е убит. Шилер също пише драмата "Дмитрий", заради което е убит. Гьоте, когато му става ясно какво се е случва с приятеля му, спира да докосва тази темата.

В епохата на Риби настъпва кулминацията на влиянието на тайните ложи. Тяхната цел е поробването на човека. Искат да го направят послушно работно животно, което не познава свободата. Говорейки конкретно за случващото се в политическата среда в Германия, може да се открои една партия, която се различава от другите по своя радикализъм, желаещ да премахне частната собственост и други свободи. Това е Зелената партия, която изисква изоставянето на частния транспорт, собствените жилища, като желае да бъдем настанени в домашни комплекси. Нейна цел е също отказа от паричните средства, така че да няма свободен пазар. Те говорят за това почти открито. И открито достигат до властта. Но нашето обществено мнозинство не го вижда. Затова говоря толкова открито.

Създаването на света е много дълъг процес. В него Христос се свързва с развитието на човека. В този процес са епохите на Древен Сатурн, Слънцето, Луната, периоди и културни епохи на развитието на Земята. И тогава има типове като Гейтс и Шваб, които искат да изкривят хода на човешкото развитие. И времето за това дойде.

В нашата история има три велики инкарнации: инкарнацията на Луцифер 3000 г.пр.н.е., което дава мъдрост на човечеството - Гнозиса. Цялата древногръцка философия е дадена от Луцифер. Следва инкарнацията на Христос, чиято същност е заглушена от самата църква. Днес свещеници се разхождаха из града с плакат, на който пишеше: „Имаме нужда от вяра в Исус!“ А аз казвам, че имаме нужда от вяра в Христос. Ние не сме йезуити. Ние не се нуждаем от царството на Исус на Земята, а от царството на Духа. Ние сме духовни същества. Сега имаме работа с третата инкарнация - инкарнацията на Ариман. След нея ще остане само Сатана, в качеството на въплъщение на злото. И тази инкарнация на Ариман се случва точно пред очите ни.

Рудолф Щайнер предупреждава за опасността, че Ариман може да срещне спящо човечество, което не забелязва явяването му. Основните му оръжия са киното и телевизията. Всички хора са приспивани от екрана. Другото му оръжие е „печатната машина“. Сега всеки седи пред компютър и пише нещо. Отдава се своя собствен Аз на машината. Затова всички тези неща, които се случват пред очите ни, са възможни.

Лишават ни от граждански права, свобода на словото, свобода на движение. Сега в Берлин решават кога можем да излезем от къщата си и кога не. А реална причина за подобни действия няма. Няма такава инфекция, която да плаши всички ни. Дори болници се затварят поради липса на пациенти. Но там, където хората са ваксинирани, там действително умират хора.

Може да се помисли, че духовният свят позволява да бъде унищожено цялото негово творение. Не мога да си го представя. Но са нужни хора, които са способни да мислят, без да позволяват да бъдат приспани. В епохата на Риби духовният свят подготвя хората за проява от най-висш вид. Етерното тяло бавно се отделя от физическото тяло. Както и в епохата на Атлантида ясновидството започва да се връща към хората. Това ще се случи през този век и ще се случи на всички. Това ще засегне и тези, които не искат да знаят нищо за духовните светове. То ще се случи с всички и ще доведе до състояние, наречено психоза. Да имаш ясновидство, без да разбираш какво се случва, е психоза. И през следващите десетилетия човечеството ще се премести направо в лудница. Тази лудост ще засегне всички онези, които днес управляват в политиката или в света на парите. Ето как духовният свят се грижи за собственото си творение.

Друга проява на такава загриженост е това, което е свързано с времето на мрака. Когато ясновидството престава, започва Кали Юга. Това е времето на строителството на Вавилонската кула, когато на хората им се налага да разговарят един с друг. За 5 хил. години човечеството е отрязано от духовния свят. При същите тези масони, макар и да е имало тайно знание, няма виждане в духовния свят. То се връща сега при нас и  са го имали Блаватска и Щайнер. В края на Тъмната епоха, през 1899 год., започва да действа духовният, космическият закон, който казва, че аморалните хора губят своята интелигентност и по принцип започват да глупеят.

Тук аморален означава – отрицание на доброто, истината, красотата. Само този, който действа, тръгвайки от принципите на доброто, истината и красотата, действа морално. Аморалната глупост е видна, когато гледаш заседаващите в бундестага.

Има още едно нещо, за което задължително трябва да знаем. В миналото столетие, ние всички сме родени в миналото столетие, ангелите са учели хората на три важни неща. Рудолф Щайнер казва, че ако хората не пожелаят да узнаят за това, на което ни учат ангелите, такива хора ще се намират под влиянието на чужди образи, ще има сексуални извращения и всичко, което е свързано с това – от педофилия до насилия и убийства. Тогава ще се появи технологично извращение, в което ще доминира военната техника. А третото ще бъде извращението на медицината, която повече няма да ни лекува, а напротив – ще ни прави болни.

На какво са искали да ни научат ангелите? Главното е осъзнаване на това, че ние сме божествени същества. Да, въпреки че църквата се опитва да го отрече, човекът е божествено същество. И всеки трябва да се отнася към другия като към божествено същество. Освен това ангелите учат хората на абсолютна толерантност по отношение мнението на другите хора. Всичко, в което хората вярват, тяхната религия, е нужно да умеем да приемаме. Всички религии са единни в своите заблуди. Затова трябва да се отнасяме към тях с някакъв вид спокойствие. Когато след нашата смърт навлезем в сферата на Юпитер, ще разберем, че смисълът на всички религии е в това да задържа връзката с Христос. Няма истинна религия. Има го само Христос. Но той не е религия, а действителност. Той умря заради човечеството и възкръсна заради него. И в това не е нужно да се вярва. Много скоро хората ще започнат да преживяват това, срещайки Го. В действителност Християнството започва именно сега.  

Но най-главното, третото, на което ни учат ангелите, е това да се откажем от самите себе си в полза на грижата към хората около нас. Ние трябва да се грижим за другите и тогава собствените ни грижи ще ни напуснат. Всички тези знания са отместени встрани. И като днес попиташ свещеника за ангелите, от него можеш да чуеш отговора – това са само символи. За него това не са реални висши същества, идващи към човека в момента на неговата смърт и водещи го към Христос.

За мен беше много важно днес да дам оценка на това, което се случва сега и да посоча тази точка в развитието, в която се намираме в момента. Всичко, което е свързано с тази ваксинация, е твърде неприятно и твърде тъжно. Познавам пациенти, за чието здраве се борех дълго, които си направиха ваксинация. С мозъчна тромбоза в болницата лежи моя пациентка, която познавам и която лекувам от 1984 год. Моята сестра си направи ваксина. Трябва да се издържи. Рудолф Щайнер ни учи на търпение и смелост, като ни подготвя за това, че ще ни се наложи да преживеем и да видим гибелта на цели народи. Това е борба, в която виждаме явното Зло, гледаме го право в очите. И само благодарение на духовната работа, можем да издържим тази борба, да устоим в нея. Само благодарение на пълното доверие в истинността на духовния свят. Това ни дава сили и ни защитава от нападките на външните врагове. Но по отношение на другите трябва да се придържаме към принципа за ненамесване в тяхната свобода. Всички твои дела и постъпки трябва да признават свободата на избор на другите. Това е закон. В противен случай носим вина. Ние можем само да съветваме и помагаме.

 

Бронхи

 

Нека сега да поговорим за главната тема на нашата лекция.

Миналия път говорихме за далака и обърнахме внимание на противопоставянето на силите – на космичната и на земната. Един от примерите за нас беше растението. Там, където растението има корени, там то е земно, минерално. А при дърветата земното дори се надига от самата земя. Дървото по принцип  - това е Земята. В своята най-висока точка растението притежава тенденция към следващия етап на развитие. Там, където при него се намира цветът, то желае да навлезе в животинско качество. Желае сякаш да се превърне в птица и да излети. Но не може. А при човека възпалението е проява на животинската тенденция. Там, където има възпалителен процес, там се проявява желанието за превръщане в цвете или в животно. Дървесното също може да се прояви в нас.

Тези, които желаят днес световното господство, имат два инструмента, подобни на тези, които Ариман притежава. Казах ви, че Ариман притежава „киното“ и „печатната машина“. А желаещите световно господство използват за това английския език, чиито понятия проникват в нашия език и спорт. Вижте, единственото, което сега е възможно – това е спортът. Футболът, например. Спортът ни прави дървесни. От него загрубяваме, губим гъвкавостта си, ставаме минерални. Не движението, а спортът.

Това противоречие може да се намери в човека. Тенденцията към животното и тенденцията към дървесното. В това се намира източникът на диабета, когато човек губи чувство за собствената си среда, губи контрол над животното в себе си, над процесите на веществообмена. Също се получават различни кръвоизливи. Започват възпаления. Или човек попада в другата крайност - и се втвърдява. Спомнете си тези, които се занимават в младостта си с балет, с възрастта имат проблеми с артродезата (оперативно фиксиране на ставата в дадено положение, бел.пр.).

Истинското място на извънземните сили са изключително в чистото мислене. А нормалното мислене, интелектуалното мислене произвежда сол. Тя свързва човека. Космическите сили разрушават всичко втвърдяващо се, смилайки солта. За развитието на свръхсетивните способности на чистото мислене ни е необходима духовната наука. За това са ни нужни волеви сили. Интелектуалните мисли се случват сами по себе си. Тук усилия не са нужни. Лежиш си в леглото и не можеш да заспиш, защото интелектуалното мислене не ти разрешава това. Но в човека, макар и да е странно, волята не се отнася към главата. Да мислиш – да чувстваш – да проявиш воля. Волята е във веществообмена. Волята се намира тук и това се явява проблем.

В миналата лекция говорихме за това, че във възрастта от 10 до 14 год. девойките стават жени. Навлизащите в долния човек космически сили го променят. А при момчетата горният човек, нервно-сетивният полюс е свързан със земните сили. Това са също и интелектуалните сили. Ако започнем да сравняваме човека с растение, е нужно да го поставим с главата надолу. Волята живее във веществообмена. А в нашата вътрешна организация органите ни са израз на планетните сили. Юпитер – на черния дроб, Венера – на бъбреците, Сатурн – на далака, а Меркурий – на червата. Затова нашите бели дробове водят не надолу, а нагоре, като са истинска част от Земята. Белите дробове не са нещо човешко, а наистина чисто земно в човека. Изобщо, целият горен човек – главата, врата и белите дробове – всичко това е Земя. При растенията това е стволът или стъблото. Нашите бели дробове – това е дъбът, преобърнат дъб. Преобръщайки дъба, ще видите разклонението на нашата бронхиална система. А Марс, който се отнася към дъба, започва от ларинкса. Т.е. в нашия горен човек има истинска част от Земята – нашите бели дробове, нашето дишане. Не самият процес, а само органът.

Нека се върнем още веднъж към растението. От Космоса действат планетите и водят към цъфтеж. И ако въздействието на планетите е твърде силно, растението би станало животно. Това са силите, които водят към възпаление. Силите, които създават животинското. На тези космически сили се противопоставят силите на Земята, които забавят развитието и минерализират растението. Растителното съществуване показва съхраняването на средата между силите на Земята и силите на Космоса. Растението достига равновесие между тези две сили.

Този растителен процес има своето място в човека. Той действа. Благодарение на белите дробове човекът става част от земното. И силите, които навлизат в растението отдолу, в човека тези земни сили идват отгоре. А всичко, което се случва в дихателните и сърдечните процеси, ни освобождава от белодробното, като ни прави хора. Тези процеси противодействат на земните процеси. Това са волевите сили, силите на Аза. Тук необходима за разбиране е разликата на сърдечни процеси – дихателни процеси, от самата органика на белите дробове.

Имаме връзка с външния свят, с космоса, благодарение на нашето свободно дишане. Както и сърдечната дейност е свързана със звездния свят и космическите ритми. Необходимо ни е свободното дишане. Това е именно, което забраняват сатанинските и ариманични сили, заставящи хората да носят маска. Тук говорим за взаимодействието на горния и долния човек. А между тези две страни се намира ритмичното движение – дишането и сърдечната дейност, които не ни дават да се вдървим. Това ритмично движение, което се изразява в дишането, продължава в етерното и астралното. То задържа земните сили на белите дробове, като не им дава да навлязат в долния човек. То ни освобождава от тях. В момента ние имаме нарушение на ритмичното дишане от това, че сме принудени да носим маска и от забраната да се пее. При растението това предизвиква солеви процес, минерализация. А при човека това води до уплътняване на белите дробове и фиброза. Нашите бели дробове умишлено биват разболявани.

 

Бронхи

 

Но има хора, това зависи от духовно-душевното състояние на човека, при които това се случва по различен начин. Има мечтатели, езотерици, те не „засоляват“, те са напълно във външното. Това е от тяхната карма, поради което започват възпалителни процеси. Настъпва не фиброза, а възпаление на белите дробове. Отнася се за тези, които буквално лошо стоят на собствените си крака. Възпалението в този случай е своего рода домашно почистване. В този случай става възпаление в гръдното пространство, с натрупване на топлина и течност, при което микроорганизмите започват да се чувстват прекрасно и да се размножават. А после се намират умни доктори и откриват тези микроорганизми, като говорят за тяхната вина и отговорност за възпалението. А при плеврален излив могат да се появят туберколозни микробактерии. Те живеят благодарение на този излив, но не са причина за него. Тук се грешат резултатите с причината. Това суеверие идва от Кох и Пастьор. И двамата са знаели, че това е лъжа. Умирайки Пастьор се отрича от своите заблуди, като облекчава душата си от тежестта на вината. А Кох не си признава и сега у нас има институт на Кох, който се превърна във властваща структура, като получи дори нашите телефонни данни.

И така, ние казахме, че силите на Земята действат върху органите, които се намират в горния човек. А силите на Космоса действат в долния човек, в процесите на веществообмена. Между тези сили трябва да има разделящо ги пространство, подобно на това, което имаме между сърцето и веществообмена. Трябва да има нещо, което разделя горния от долния човек. Това се осъществява благодарение на далака, за който говорихме миналия път. Горният човек е възприемащият – той слуша, гледа, яде, пие. А долният човек е отделящият – той отделя пот, изпражнения. Между горното и долното се намира далакът. А как действа далакът? Чрез съня и будността. С това е свързан един любопитен момент. Ние спим и през деня, без да го забелязваме. Спим интелектуално заедно с останалите. А работещият духовно, спи само в своя веществообменен процес. В духовната работа горният човек е буден. Да бъдем духовно будни, пробудени в горния човек и спящи в долния човек – това състояние се уравновесява от далака.

Вече говорихме, че далакът може да бъде разстроен от нередовното хранене. В зависимост от положението на планетите може да се случи така, че горният човек да навлезе в долния човек. Един мой познат веднъж го канят на парти на скара, а при него в този момент има Сатурнов период. Той хапнал наденица и след час ме повикаха при него да му помагам. Изпитваше такива болки, че беше готов да се хвърли от прозореца. Това беше остър панкреатит. Искаха да го изпратят в болница, където биха го избавили от всичко. Поставихме го на нулева диета и той излезе от това състояние.

Периодът на Марс може да предизвика колики. А в периода на Меркурий може да има диария. Всичко това е свързано с нарушаването редовността на работа на далака, заради неритмично хранене или въобще заради неправилно хранене, и слабата будност в горния човек. Когато човек застане пред телевизора, той веднага заспива, дори и ако се е вторачил в него. Само в духовната работа може да се съхрани будността, без да се заспи. Това е необходимо да го знаем.

Навлизането на горния човек в долния човек може да доведе до пренапрежение на далака. Типична проява на това навлизане може да се счита това, което се нарича тиф. При коремния тиф за виновник се смята салмонелата. Но в действителност навлизането на горния човек в долния създава благоприятни условия за появата на салмонела.

Тук ще ви разкажа една стара история. В следвоенното време, когато почти нямаше храна, ни хранеха с яйчен прах. И често в тези банки имаше салмонела.  Но няма нищо страшно в нея, защото не от нея човек се разболява. Освен това имах един пациент, който беше шофьор на автобус и при него откриха салмонела. При това той беше здрав като бик. В човек салмонелата се установява там, където има нещо духовно. Това е едно малко пространство под черния дроб, където се намира жлъчният мехур. Жлъчният мехур е орган на нашата способност за разсъдък. Ние разсъждаваме с жлъчния мехур. Можем да кажем, че при нашите политици жлъчният мехур е болен, защото те страдат от загуба на разсъдък. Там се установява салмонелата и затова тя може да бъде намерена в изпражненията, независимо от това, че човекът е здрав. Тези микроорганизми не ни разболяват. Помогнах на този шофьор, като му дадох антимон, който усилва духовните, космически сили. До този момент го захранваха с различни антибиотици, които нищо не бяха направили на салмонелата. Но благодарение на антимона и неговите космически сили, той оздравя бързо. По-точно е да се каже – беше и дотогава здрав, но просто престана да отделя тези бактерии.

В медицината трябва да започнат да разбират как действително е устроен човекът. В периода на израстване горният човек трябва да развива в себе си особени сили за правилен растеж и здравото развитие на органите. Това действително са истински ритмични упражнения. Но ако силите на долния човек, идващи отдолу, са по -силни от горния, когато ритъмът на долния човек е по-силен, тогава горният човек не може да се прояви и резултатът може да бъде дифтерия. И при дифтерията също могат да се появят микроорганизми, но и те не са причината, а са резултатът. Причината е прекалено силният долен човек.

Тук е нужно да се каже, че Слънцето, особено през зимата, често образува квадрат с Марс. Слънцето се движи по-бързо от Марс и в някакъв момент образува прав ъгъл. В такъв момент при човека може да има грип. Това не е дело на вирус, а на аспектите на планетите. А когато има квадрат между Слънцето и Юпитер или Сатурн, също може да има грип. Но каква е разликата тук?

При Марс се появява болка в гърлото. При Юпитер болят ставите, а при Сатурн – крайниците. Сатурн действа в костите, Юпитер действа в ставите, а Марс – в устната кухина. Причината за всичко са планетните аспекти. И ако сега човек има простуда или грип, то това са неговите планетни аспекти, а не ковид-19. Глупаво е да се ваксинираш заради планетните аспекти. Противно е да се слуша тази отвратителна лъжа, която храни хората.

Единственото, което може да се каже на хората, които желаят да направят ваксинация е, че според Нюрнбергския кодекс подобна ваксинация е забранена. Подобни действия противоречат на международното право. Може да се пробудят като чуят това.

Но когато Слънцето въздейства върху долните планети, на Меркурий, Венера, Луната и на Лунния възел, когато долното въздейства твърде силно върху горното, тогава може да се появи менингит. Според закона при менингит човекът се изпраща в болница незабавно и лекарят, който лекува менингит у дома, веднага ще бъде наказан. Как мога да защитя пациент, ако самият мен могат да ме затворят, ако не го изпратя в болница? Направих космограма, проверявайки кога ще завърши аспектът, който предизвиква тази болест. Това беше момиче и тя вече не се движеше и не говореше. Лежеше като дъска. Знаех, че след половин час аспектът ще приключи. Реших да изчакам с времето. Започнахме да приготвяме чантата за болницата. Ах, да, забравихме играчките. Тях също трябва да ги вземем. Този половин час мина. И при идването на Бърза помощ момичето отвори очи и проговори, запитвайки, какво се случва. Тя стана на крака и започна да ходи. Всичко приключи.

А вторият случай беше доста сложен. Имаше хора, които поискаха пациентката да бъде изпратена в болница и да се изчака с времето не беше лесно, защото аспектът щеше да продължи около час. Извикаха лекар. В линейката тя лежеше без да се движи, но когато пристигнахме в болницата, аспектът приключи. Изследваха я специалисти и казаха, че  домашният лекар се е паникьосал, защото всичко е прекрасно и няма нищо.

Да, нужно е да имаме космограма, за да знаем колко дълго ще продължи болестта. Това е пример за въздействието на Слънцето върху долните планети. Това е истинската медицина, дадена ни от Рудолф Щайнер преди 100 год. Малко хора имат представа, дори антропософските лекари лошо владеят тази тема.

Има хора, при които стават възпалителни процеси в областта на челюстите, на зъбите. Зъболекарите, които изобщо нищо не разбират от това, дават антибиотик. Но какво означава загниване в горния човек? Това е процес на формиране на животинското. Там, в горния човек, където ние сме земя, по този начин се предотвратява диабетът. При изваждането на зъб и получаването на антибиотик може да се получи диабет. Но лечението на този възпалителен процес, спасението на зъба, предотвратява диабета. Това ще бъде тема на следващата лекция. 

Превод: Дорина Василева