Споделено от Дарина Шентова: Йоановден (1)

Submitted by admin 2 on Вт., 24/06/2021 - 11:33
Йоан Кръстител

Юни отбелязва началото на лятото, но природата вече е в буен растеж и непреодолимо ни въвлича в кълн, цъфтене, разтваряне, поглъщане и отдаване на вихрушка от сили - самите ние ставайки осъзнаваща се природа. Тук следва да посочим нещо неочаквано, каквото по същина е и всеки парадокс: докато сме потопени в живота на природата, предлага ни се да се изпълним с обективна духовност повече от всяко друго годишно време. Дава ни се шанс да прозрем и да изпитаме  духовното във всякакви взаимовръзки. Ако знаем. Или предусещаме като спомен.

 

 

 

ИЗРИГНАХА

цветовете на растежа

като избуяла нива

в един-единствен сноп

устремен,

възвишен,

после разлюлян

и посипан със звънтеж;

кънтене,

очарователна кантата;

Спря стакатото.

В безмълвието

се родих

промълвила,

че беше тъмно.

Тъмно.

Беше тъмно.

                                                               10 юни,1999 год.         

 

Какво в обратен ред ни казва картината по-горе?

ТЪМНО –

раждане от тъмнината в синьо, протъкано от сребристи нишки, сред кристални форми;

БЕЗМЪЛВИЕ –

за да дочуем гласа на Викащия в пустинята Йоан Предтеча: пригответе път Господу, направете прави пътеките Господни;

МУЗИКА –

стакато - звънтежът и кънтенето ефирно на благородния метал сребро прелива в благородно злато, сътворявайки възторжена кантата; имагинацията преминава в инспирация.

ИЗРИГВАНЕ –

От себе си да се отвърна

и с вяра себе си да зърна

в космична светлина и топлина.*

 

Щайнер

 

Така, заченати от дълбините, прибавяйки цвят с алхимичен привкус и музицирайки, се вливаме тържествено – дух и природа - по средата... С какво още се преплита битието ни в средата? И кое се спуска в светлина от висините, от планетите и Зодиака, осмислено от Уриел/Орифиил, за да се смеси с възникващото от Земята?

 

Йоанова имагинация

 

Очертават се три сфери. Дълбоко под земята, в лоното на Майката, възникват кристални форми, зацапани тук-там с мътилка от човешки грешки. Оттук насочени нагоре, поемат сребърните нишки, както и повдигнати от песента на лятото, танцуващи, рояците елементарни духове от всички царства. В средата е Синът – Христос, а от висините, с благоволението на Отца, се срещаме с това, което се нарича Космическа интелигентност. Една задружност, чрез която се осъществява съвършената хармония в тъкането на висшите йерархии – воалът на Светата Троица и възможност в разгара на лятото да се подхраним със струящата космична мъдрост и любов. На този фон в безспирното тъкане се явява в червено върху жълто архангелът на лятото Уриел/Орифиил. Той наблюдава дебрите на волята, върху която сме поставени и още спим, и строго ни приканва да я пречистим като събудим съвестта. А танцът на съществата оформя и подсилва неговия топъл образ (червено върху жълто). Образ, излъчващ мислите на Космоса, които всъщност са и неговите мисли.

* * *

Четиво: Р.Щайнер, Йоанова имагинация - 12 октомври, 1923 год.

*Р.Щайнер: Календар на душата, 12 седмица, Йоановден

 

Дарина Шентова

19 юни, 2021 год.

СПОДЕЛЕНО ОТ ДАРИНА ШЕНТОВА