Берберис при проблеми с лигавицата в носоглътката

Submitted by admin 2 on Пон., 26/06/2017 - 20:52
Берберис - Кисел трън

Препаратът Berberis e fructibus comp. е създаден във връзка с останалите Berberis-препарати на WALA. При това следва да посочим, че в едни препарати се използва Berberis e fruct., а в други Berberis e rad. Плодовете на Berberis са характерни с това, чe и при достатъчна степен на зрялост през есента преобразуването на концентрираната в плодовете плодова киселина в захар не се извършва напълно. Това е същественна характеристика на ярко червените ягоди на Berberis: замиране на стадий киселина, тоест на стадий светлинен етер, и във връзка с това активната област на цветовата и плодовата астралност задържа процеса на превръщане на веществата в образуване на фруктовата киселина; изпълнените със светлина астрални сили са активни.

Berberis e fructibus ferm 33c D1

(Плодове на берберис, Berberis vulgaris; Сем.киселотрънни — Berberidaceae):

Берберис е изцяло „астрализиран“, но по различен начин в подземните и надземните части на растението: в корените и кората се образуват алкалоиди като отражение на твърде дълбокото включване на астралното в белтъчно-кореновия процес. От това в растението се отделя насоченият към светлината астрален цветен импулс и образува не отровна плодова киселина. Типично за храста берберис и прекомерно действащите светлинни сили са образуващите се бодли по клоните, които са като втвърдени и свити листа. Бодлите не се обновяват, те презимуват и могат да бъдат 1-,3-,5- разделени и многолъчеви. При младите растение берберис това действие може да се проследи в поредицата метаморфози от заострения и втвърдяващ лист до образуване на бодли. (При образуване на бодли при бербериса, както и при магарешкия бодил, става дума за метаморфоза на листата за разлика от бодлите на Prunus и Crataegus, които се появяват в резултат на замиране на принципа на образуване на клони. Различни от тези два типа се явява формирането на бодли при розите, където те се явяват повърхностно образование на епидермиса). Нататък за бербериса е характерно, че той расте добре на извънредно сухи почви, сякаш избягва влагата. Преди храстите на бербериса са се садели като жив плет между нивите. От това следва, че берберис е противопоставян на падането на светлината на крайната жизнена сила (Vitalitaet). Така трябва да се разбира и това, че препаратът берберис оказва въздействие както при разрастване на слизестата обвивка и образуване на полипи в областта на носа и в придатъчните носни кухини (плодове на берберис), така и при мускулни „разраствания“ в областта на обмяна на веществата, тоест при образуване на миоми в областта на матката (корена на берберис).

БерберисBerberis/Quarz

Препарат Berberis/Quarz е бил създаден за особена, конституционално обусловена тенденция към заболявания в областта на околоностните кухини. Слизестите околоностни кухини – мембраните лежащи на пневматизираните кости в областта на главата и съпоставими по своите функции с надкостницата. При имащата се предвид конституция те са подложени на отслабване, изсъхване и дегенерация, която довежда до вторичен, хронично-възпалителени и хипертрофични реакции на слизестата обвивка. Слизестите горни дихателни пътища в здраво състояние имат сребрист блясък и са покрити с тънък течен филм. Както при склоността към атрофия така и при възпалително-хипертрофичната реакция в тази област имаме нарушение на равновесието между процесите на снабдяване с въздух и влагата (Durchluftung und Durchfeuchtung).

Berberis e fructibus ferm 33c D2

(плодове на бербериса, Berberis vulgaris, киселотрънни –– Berberidaceae):

Издължените ягоди на бербериса са богати на витамин С и плодови киселини, възникващи в резултат на това, че узряването на плода не достига завършек и до свързаното с това образуване на захар. За това в характеристиката на плодовете на бербериса се набива на очи едностранното пронизване със светлина проявление както като формата, така и вкуса на тези ягоди.

В човешкия организъм на този природен процес съответства едностранния процес на разлагане и преобразуване в областта на околоностите кухини в смисъла на повишеният светлинен характер (eines gesteigerten Lichtcharakters). Засегнатите лигавици пресъхват, стават по-тънки и чупливи и атрофични; проявява се ответна реакция със склонност към прекомерни възпаления и хипертрофия на лигавицата, което може да доведе и до образуване на големи полипи на максиларния синус известен в носната кухина. Терапевтично Berberis e fructibus стимулира дихателно светлинния процес за правилно, балансирано и ритмично отношение към изграждащите обмяната на веществата в лигавицата на мембраните на въздушните кухини.

Превод Пепи