Д-р Маргарете Хаушка: Ритмичен масаж по д-р Ита Вегман. Качества на масажните техники - 3 част (19)

Submitted by admin 2 on Пет., 23/09/2022 - 17:30
Ритмичен масаж

ВАЛКЕН

Валкен е своего рода въздушно, силно засмукващо размачкване с двете ръце, при което, например, на крайниците, като стремежът е  да се отпусне (освободи) контактът на мускулното влакно с костите. Използва се само за крайниците и в леко променена форма на корема. Тук е особено важно да се обърне внимание на факта, че движението се извършва в хармоничен покой и тъканите не изпадат от движението. Образно казано, крайният акорд е необходимо да се изсвири от музикално чувството и той може да бъде както кратък щрих, така и произволна бавна акцентирана форма.

 

масаж

 

ФРИКЦИЯ (ВТРИВАНЕ)

Втриването, благодарение на палпация, извършена в дълбочина и триещият характер, служи в по-голяма степен за стимулиране на процесите на разрушаване, които са свързани с повишаване на съзнанието. Праобразът може да бъде кръговратът, които възниква между въздуха и водата или въздух и въздух с различни температури.

Втриването е малко спираловидно движение навътре и след това връщане, повдигане нагоре. Това става особено очевидно при втриването над дебелото черво, където няма костна основа и наистина преминава в дълбините като фуниеобразно. Втриването пробужда разрушителното астрално тяло. Трябва да се извършва навсякъде, където има патологични втвърдявания на вещества, отлагания, особено в близост до ставите или около определени нервни точки. Съществува специален метод, масаж на нервните точки според проф. Корнелий, който се състои само от втриване на нервни точки. В този случай се изчислява еластичното напрежение между полюса на нервите и полюса на кръвта. Втриването предизвиква дразнене на нервната система. Обратно, силите на разтваряне могат да се появят на кръвния полюс; тогава здравата връзка между членовете на човешкото същество се възстановява отново. Това действие може да се сравни с кратко излагане на студ, което се заменя с лечебно затопляне от страна на кръвта, иначе процедурата не би била лечебна. При недостатъчни възможности за реакция, тоест при състояния на изтощение и др. трябва да се внимава. И втриването, чийто основен характер е описан в неговата същност, може да приеме не само кръгови, но и други форми.

Но движенията при масажа винаги трябва да са прости и пропорционални на тялото. Никога не трябва да е измислено движение, което се прилага към тялото отвън. Добрият масажист раздвижва това, което лежи под кожата, той преживява функцията на тъканите. Външните движения имат малък ефект. Насилието върху тъканта е още по-лошо. Тук отново става очевидно това, което гърците вече са разбирали под добродетел, а именно запазването на мярката между твърде малко и твърде много.

ПОТУПВАНЕ

            Потупването се извършва или широко ветрилообразно с един след друг удрящи пръсти, или по-прибрано, но преди всичко леко и пружиниращо. Това има стимулиращ ефект върху астралното тяло. Може да се прилага върху гърба, като по този начин задълбочава дишането и освобождава дълбоко натрупаната слуз. Тази техника може също да се използва и върху големи отпуснати мускули, тя може да се сравни с кратък освежаващ дъжд.

ВИБРАЦИЯ

            Вибрацията служи също за освобождаване на напрегнатото астрално тяло при астма или други натрупвания на слуз в бронхите. Може да се прилага в областта на корема при силен запек. И двата метода вече принадлежат към специалните процедури и не са основните форми. Тук също се включва лекото разтрисане, лекото разтягане и подобни специални техники, които масажистът знае.

               Като цяло практиката от десетилетия показва, че при усвояването на тези техники не са необходими допълнителни техники. Възможно е, ако се познава добре тялото, да се окажат всякакви въздействия, свързани с тази лечебна методика.

               Въз основа на познаването на полярно действащото астрално тяло, показанията за масажа са значително разширени. Към общото регулиране на ритмичната дейност и възбуждането на изграждащите и отделителните процеси в най-широк смисъл, принадлежи цялата област на отвеждащия масаж. В същото време те работят върху противоположната засегната област, за да прехвърлят активността на астралното тяло, която на това място може да бъде твърде силна и да причини застой до възпаление, в друга област на тялото. Тези взаимоотношения ще бъдат обсъдени по-късно при обсъждането на отделните лечебни движения.

Превод: Дорина Василева