Д-р Маргарете Хаушка: Ритмичен масаж по д-р Ита Вегман. Качества на масажните техники - 2 част (18)

Submitted by admin 2 on Пон., 12/09/2022 - 22:01
Ритмичен масаж

РАЗМАЧКВАНЕ

Ако поглаждането е дихателно движение на повърхността, то размачкването е вече по-дълбоко ритмично пулсиране. Размачкването е кръгово плъзгащо се движение и неговият истински праобраз са орбитите на планетите. Тъканта се засмуква от цялата средна част на ръката, обработва се и се освобождава в момента, в който започне следващото движение. Ръката постепенно се движи в кръг, който се търкаля по тъканта като малко колело. Размачкването може да се сравни и с прииждаща вълна.

 

Хаушка

 

Тази вълна може да варира във всички посоки, това е само въпрос на умение. Но основният характер на засмукващото повдигане трябва да се спазва, дори и в случаите когато има място само за два пръста.

Размачкването с две ръце винаги се получава при напредване в противоложната фаза, така че импулсът никога не се създава от двете ръце на масажиста, двете ръце никога не засмукват едновременно, само последователно, една след друга. Това води до ритъм, много подобен на този на сърцето. Като цяло, доброто, дълбокото месене размачкване е прилича на картината на периферната дейност на сърцето в областта на кожните капиляри, подкожната тъкан и мускулите. Тогава движението преминава през два кръга, проникващи един в друг. Това също е основен принцип, който може да варира във всеки отделен случай.

 

Хаушка

 

Това са два кръга, които следват един след друг в противофаза и в противоположно движение се проникват един в друг.

Да се изучават всички тези техники може само чрез директна демонстрация, тъй като рисунката изобразява само механичното, но не и реално живото.

Превод: Дорина Василева